ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Για συγκάλυψη επιμένει η αντιπολίτευση – Όλα στο φως απαντά η κυβέρνηση
  • 02 Απρ 2024
  • πολιτική

Σφοδρή η πολιτική σύγκρουση για την τραγωδία των Τεμπών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για συγκάλυψη και να ζητούν προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και την κυβέρνηση να απαντά ότι «όλα είναι στο φως». Η αντιπολίτευση ζητεί επίσης να δοθούν απαντήσεις για τα ηχητικά του ΟΣΕ και τα δημοσιεύματα περί «χαλκευμένων διαλόγων».

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε στην ανάρτηση Κασσελάκη, ο οποίος προανήγγειλε κατάθεση κατηγορητηρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, ενώ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα τόνισε ότι μένει να διερευνηθεί το ζήτημα της διαρροής «καθώς κάθε επιχείρημα περί μονταζιέρας ή δόλου έχει καταρριφθεί. Πρέπει κάθε φορά η Δικαιοσύνη να ελέγχει γιατί διαρρέουν στοιχεία. Προφανώς πρέπει να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να μετατρέπονται σε δικαστές για να βγάζουν αποφάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:  «Δεν μπορούμε να απαντάμε για ένα κατηγορητήριο το οποίο θα κατατεθεί. Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο Στέφανος Κασσελάκης  είχε καλέσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα υπερψηφίσει πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Αφού το διαβάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται να υπερψηφίσει έτσι ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να οδηγηθεί ο Κώστας Καραμανλής στη δικαιοσύνη μετά από άσκηση ποινικής δίωξης; Θα στηρίξει την αλήθεια ή θα συνεχίσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών;  Μητσοτάκης= Καραμανλής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι «ο Κασσελακης έχει την ψυχή Πολάκη, λέει πράγματα που ούτε ο Τσίπρας που φημιζόταν για λαϊκισμό δεν τα έλεγε». (Πηγή ΣΚΑΪ). Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι « «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τρόπο που θα αποδώσει σεβασμό στην αλήθεια, στον πόνο και δεν θα επαναληφθεί ξανά αυτό το τραγικό συμβάν. Ποτέ!». Διερωτήθηκε δε, «για ποιο λόγο να θέλει η κυβέρνηση να συγκαλυφθούν ευθύνες;».

«Το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς, αγνοούμενους, την ώρα που όλη η ελληνική κοινωνία θρηνούσε γι’ αυτό που είχε συμβεί, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να πάρουν τις επίμαχες συνομιλίες, να τις χαλκευόσουν και να διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», είπε κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λειτουργεί με το τρίπτυχο συγκάλυψη – διαφθορά – ατιμωρησία», τόνισε ότι «πρέπει ο φαύλος κύκλος να σπάσει γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει πολλά περισσότερα». Εμείς κάναμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό, καταθέσαμε για αυτή τη νέα αποκάλυψη πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή και σήμερα ήρθαμε και καταθέσαμε αναφορά στην Εισαγγελία τους Αρείου Πάγου για να υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης . Τώρα έχει χρέος η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή και έχει δώσει στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο Πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών και για την απόδοση πολιτικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε πρώην υπουργούς. Απ’ αυτή την άποψη στηρίζει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του κόμματος , όπου προστίθεται: «Γνωρίζουμε, ότι “σύμμαχος” της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο νόμος της “συγκάλυψης” και της “ατιμωρησίας” – ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών” – που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ».

«Eίναι ξεδιάντροποι ψεύτες», δήλωσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Καραμανλής ξέρει πολύ καλά έχοντας βουλευτική ασυλία ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν δεν αρθεί η ασυλία», ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει πρωτοβουλίες όπως η πρόταση μομφής.

Φλωρίδης: Δεν υπάρχει αντιπαράθεση και ένταση με τους συγγενείς των θυμάτων

«Η ειλικρινής συμπαράσταση της κυβέρνησης στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών είναι στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου της Θεσσαλονίκης.

Και συμπλήρωσε: «’Όταν η κυβέρνηση ενεργεί στην πράξη για να διευκολύνει την απόδοση της δικαιοσύνης, όλοι οι πολιτικοί που μας κατηγορούν – γιατί για πολιτικούς πάντα μιλάμε, δεν ψηφίζουν και δεν διευκολύνουν τις διατάξεις. Δεν διευκολύνουν, δηλαδή, τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πάει πολύ, λοιπόν, αυτοί που δεν ψηφίζουν τις διατάξεις αυτές να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη».

«Δεν υπάρχει το παραμικρό σημείο αντιπαράθεσης, δεν υπάρχει το παραμικρό πεδίο έντασης, με τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι διεξάγουν έναν αγώνα, για να μην ξεχαστεί η υπόθεση αυτή και να υπάρξει δικαιοσύνη. Αντίθετα, υπάρχει σεβασμός, με πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Σημείωσε, δε, πως «η αντιπαράθεση γίνεται με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι στη Βουλή και κυρίως με τα ψέματα των πολιτικών κομμάτων» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα τού να διευκολυνθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτού του φοβερού δυστυχήματος των Τεμπών με πολύ συγκεκριμένες πράξεις».

«Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της ανάκρισης και για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε η δίκη να γίνει γρήγορα, δεν τις ψήφισαν αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη μετάβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και για την επίθεση από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Φλωρίδης απάντησε:

«Η προσφυγή στη δικαιοσύνη επιβάλλεται από όλους όσοι πιστεύουν ότι έχουν κάτι να παραδώσουν. Για θέματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, η προσφυγή στη δικαιοσύνη έχει την εξής διαδρομή: όταν υποβάλλουμε έναν φάκελο, μέσα στον οποίο υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση -και αυτό κάνει- να το αναμεταβιβάσει στη Βουλή. Δεν έχει καμία δυνατότητα να προβεί σε κανέναν έλεγχο. Επομένως, ας εκτιμηθεί ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η κίνηση. Κατά τα λοιπά αναμένουμε. Εδώ είμαστε, η Δημοκρατία λειτουργεί, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει όλοι κρινόμαστε».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων