ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες
  • 25 Απρ 2024
  • πολιτική

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε χθες  τη μη συμμετοχή του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες -ίσως και πριν από το Πάσχα- αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου, που θα κρίνει το κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών αλλά και τις αποφάσεις για τις 12 έδρες που κατέχουν.

Τριάντα ένα κόμματα από τα συνολικά 46 θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου πήραν εισιτήριο για συμμετοχή στις ευρωεκλογές 31 κόμματα ενώ εκτός μένουν οι Σπαρτιάτες και άλλα 14 κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 14 κόμματα που κόπηκαν δεν είχαν υποβάλει το απαιτούμενο παράβολο των 20.000 ευρώ.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Αριστερά είχαν ζητήσει με υπομνήματα προς τον Άρειο Πάγονα αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με βασικό επιχείρημα ότι πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη».

Μάλιστα ανέφερε ότι ο συνδυασμός «δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατάρτισης συνδυασμού της παραγράφου 1 του άρθρου 32 π.δ 26/2012», γιατί «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη του Παναγιώτη, καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ’ ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα Σπαρτιάτες», ανέφερε στο δικό της υπόμνημα η ΝΔ.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, με επιστολή του προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές, ανέφερε πως η Νέα Αριστερά «συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό» και ζητούσε τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.

Μάλιστα, η ΝΔ στο υπόμνημά της σημείωνε ότι πρόκειται για τον φυσικό ηγέτη του κόμματος και ζητούσε τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται, ότι εξελίξεις αναμένονται για τους «Σπαρτιάτες» και με την απόφαση του Εκλογοδικείου ενώπιον του οποίου έχουν συζητηθεί ενστάσεις κατά της εκλογής βουλευτών του κόμματος, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της δίκης σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας -πλην του αρχηγού- για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων