ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Ήρεμα νερά» στην συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
  • 14 Μάι 2024
  • πολιτική

Στην Άγκυρα έφτασε χθες το μεσημέρι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Λίγο πριν τις 16:00 ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογνάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου ήταν παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

"Στόχος είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί", σχολίαζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που συνοδεύαν τον πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Στο τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

-Τέθηκε επί τάπητος το σύνολο της διμερούς ατζέντας θεμάτων, σε ένα momentum πολλαπλών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Από την Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι τη Μέση Ανατολή και τους Χούθι στην Υεμένη.

-Συζητήθηκαν τα χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

-Επιβεβαιώθηκε  η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Όπως σχολίαζαν στελέχη της κυβέρνησης, η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς:

-Εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

-Η εμπέδωση του θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.

-Διαπιστώνεται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μέτωπο του μεταναστευτικού και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

Εν συνεχεία ακολουθήσαν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες προέβησαν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα πάντως είναι σαφής. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, προτάσσοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία εθνικών πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Μετά το πέρας και των διευρυμένων επαφών  ακολουθήσαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τους δύο ηγέτες και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας παράθεσε δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.

Η ατζέντα της συνάντησης

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπογράφηκαν  δύο νέες συμφωνίες:

η πρώτη αφορά σε συμφωνία συνεργασίας, που αφορά στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.

Η δεύτερη αφορά στην συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Ανακοινώθηκε  ακόμα η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε από την Άγκυρα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων