ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΤΗ «ΖΥΓΑΡΙΑ» ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ

Σενάρια επί σεναρίων για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό
  • 14 Ιουν 2024
  • πολιτική

Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν μετατεθεί πλέον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μη βιάζεται και να ζυγίζει πολύ διεξοδικά όλες τις επιλογές του, ώστε να αναλύσει τι θα χάσει και τι θα κερδίσει με κάθε μία από αυτές.

Στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός

Εξελίξεις δεν αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ελβετία η οποία φιλοξενεί στις 15 – 16 Ιουνίου διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στην οποία θα συμμετάσχουν 90 κράτη.

Παρών και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, με την ελβετική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο στόχος είναι ένας οδικός χάρτης ως προς το πως θα ενταχθούν Ρωσία και Ουκρανία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Τη Δευτέρα δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ δήλωσε ότι θα είναι «ένας εκ των δύο διαπραγματευτών, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για τις θέσεις ευθύνης των οργάνων της Ε.Ε.

Ουσιαστικά εκεί ξεκινά η διαπραγμάτευση για τις θέσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Σήμερα  πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση. Και ίσως κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός να υποψιάσει ορισμένους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα τηλέφωνα σε «γαλάζια» στελέχη δίνουν και  παίρνουν. Μετά από σκέψη και δουλειά με τους πολύ στενούς του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τους βουλευτές της ΝΔ εκείνους που θα ανταποκριθούν καλύτερα στα καθημερινά ζητήματα της κοινωνίας.

Τα ονόματα που ακούγονται

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται πιο έντονα είναι αυτά των:

 Νότη Μηταράκη, Τάκη Θεοδωρικάκου, Κώστα Κατσαφάδου, Κώστα Τσιάρα, Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη, Χρήστου Κέλλα, Μακάριου Λαζαρίδη και Άννας Ευθυμίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δούμε αλλαγές και μετακινήσεις 5 υπουργών και τουλάχιστον 5 υφυπουργών.

Οι πιο κοντινοί στον πρωθυπουργό άνθρωποι, πάντως, όπως φαίνεται δε θα μετακινηθούν. Έτσι, οι κύριοι Βορίδης και Σκέρτσος παραμένουν στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και ο Μαρινάκης, ο Νέζης και ο Κουτνατζής,

Στο «μικροσκόπιο» και η λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου

Σύμφωνα, τώρα, με το δελτίο ειδήσεων του STAR και τον πολιτικό αναλυτή, Γιώργο Ευγενίδη σκέψεις υπάρχουν να ενισχυθεί το Μαξίμου και με άλλα πρόσωπα.

Πιθανότητες για είσοδο στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος συγκεντρώνουν ο Μακάριος Λαζαρίδης που έχει συνεργαστεί στενά στο παρελθόν με τον Πρωθυπουργό επί υπουργίας του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θεωρείται πρόσωπα εμπιστοσύνης του. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που έχει βάλει ουκ ολίγες φορές πλάτη σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως οι Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές, καθώς και ο Κώστας Γκιουλέκας που διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και έχει δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

 Στα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες συγκαταλέγεται επίσης εκείνο του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, που τώρα εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ υπερασπιζόμενος με θέρμη την κυβερνητική πολιτική. Η εκτίμηση, δε, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει αυτή τη φορά και νεότερους βουλευτές.

Ορισμένοι δεν αποκλείουν και τη μετακίνηση του επικοινωνιολόγοι και μέλους της γαλάζιας ομάδας προεκλογικά, Θωμά Βαρβιτσιώτη, από το τερέν της επικοινωνίας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Καθώς πρόκειται για πρόσωπο που εκτιμά ο Πρωθυπουργός.

Σε ποιους θα κατασταλάξει εν τέλει ο Πρωθυπουργός παραμένει στην ουσία άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν θα εκπορεύονται από το σκεπτικό μίας στροφής της κυβερνώσας παράταξης προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά από το πώς «θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε».

Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν φαίνεται να εξετάζει – με τις έως τώρα πληροφορίες τουλάχιστον – σημαντικές αλλαγές στο σχήμα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος μίλησε θετικά για τον κεντρικό συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παραμείνει εντός των «τειχών».

Αντιστοίχως ελάχιστες πιθανότητες λέγεται πως συγκεντρώνει η επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρότι άπαντες εκεί θα επιθυμούσαν τη διαρκή παρουσία του, ως Υπουργός Εξωτερικών θεωρείται πως έχει εξαιρετικά σημαντική και πολυεπίπεδη δράση πέραν των ελληνοτουρκικών. Συνεπώς η μετακίνησή του θα ανακάτευε υπερβολικά την «τράπουλα» σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που η εμπειρία του στο ΥΠΕΞ είναι πολύτιμη.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων