ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ – ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Αμφιταλαντευόμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες κινήσεις του
  • 14 Ιουν 2024
  • πολιτική

Μετά το στενό εσωκομματικό pressing  που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης για προοδευτικές συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσα από την συνέντευξη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.

Ήδη από την εκλογική βραδιά ήδη οι: Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Τεμπονέρας έθεσαν θέμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τη στιγμή που δημοψήφισμα στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με διακύβευμα την πρωταγωνιστική συμμετοχή του κόμματος στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ζητούν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη. Ζητούμενο του εσωτερικού δημοψηφίσματος θα είναι το εάν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να μετέχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή, την πρωτοβουλία Τεμπονέρα-Κοτσακά για Συνένωση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, είπε «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τη συλλογικότητα για να κάνουμε κοινωνική αντιπολίτευση, δικαίωμα του να επιλέξει άλλη πορεία».

Ο κ. Τεμπονέρας απάντησε άμεσα στον κ. Κασσελακη. Μιλώντας στο Naftemporiki TV, είπε: «η απάντησή μου στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη, είναι η εξής: Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Μηνύματα Κασσελάκη με πολλαπλούς αποδέκτες

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε προς το εσωτερικό του κόμματος ότι υπό την δική του ηγεσία και αντιπολίτευση έπεσαν τα ποσοστά της ΝΔ και μάλιστα ότι βρέθηκε εντός του πήχη που είχε θέσει προεκλογικά.

Προς όσους ζητούν συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει όσο εκείνος είναι πρόεδρος και πέταξε το γάντι στον Διονύση Τεμπονέρα, λέγοντας πως όποιος διαφωνεί με αυτή τη στρατηγική μπορεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επόμενο μήνυμα αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να κατατίθενται προτάσεις νόμου και να ενισχύεται η αντιπολιτευτική τακτική των δύο κομμάτων στην βουλή.

Σε όλους εκείνους που μιλούν για συστράτευση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων ενδεχομένως υπό μία ενιαία ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης ήταν ξεκάθαρος ότι η αυτόνομη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ισχύει όπως και ο στόχος της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Προς τον Αλέξη Τσίπρα και προς τους συνεργάτες του, οι οποίοι εξέφρασαν δυσφορία για την ανακοίνωση δημιουργίας δικού του ιδρύματος παράλληλα με το ινστιτούτο του κ. Τσίπρα που θα ασχολείται με την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κ. Κασσελάκης θέλησε να διαχωρίσει τα δύο ιδρύματα λέγοντας πως το δικό του ίδρυμα θα είναι βοηθητικό στην παραγωγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει δύο έδρες στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα με διάφανα οικονομικά και θα ενσωματώσει την βοήθεια και τις προτάσεις των ομογενών.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα αποτελέσματα και τα γεγονότα του πρόσφατου Συνεδρίου να είναι νωπά, το θέμα της ηγεσίας προφανώς υπάρχει στο μυαλό μερίδας στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να το θέσει ευθέως. Ακόμη, δεν είναι σαφές αν πλέον τα στελέχη αυτά απηχούν στην πλειοψηφία της μεταλλαγμένης νέας κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία «χτίζει» ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων