ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ

Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές
  • 23 Αυγ 2024
  • πολιτική

Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA, «μιλάω με σεβασμό και κατανόηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί. Αντιλαμβάνομαι τι έχουν περάσει. Μετά το Μάτι που χάσαμε 101 συμπολίτες μας με τραγικό τρόπο, άλλαξε άρδην η κοσμοθεωρία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και τη αντίληψης της κοινωνίας μας για την πρώτη προτεραιότητα που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια τα αποζημιώνει η πολιτεία, δίνει 80% αποζημίωση και ένα άτοκο δάνειο 20% και τα αποζημιώνει όλα, και τα σπίτια μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές».

«Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν»

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Δεν ψέξαμε ποτέ την αντιπολίτευση γιατί έφτασε η φωτιά εκεί, γιατί χάσαμε 101. Η φωτιά ήταν στην πόλη από το πρώτο λεπτό της. Ο Βαρνάβας δεν είναι ένα βουνό στην Αττική είναι οικισμός ολόκληρος. 30 πυροσβεστικά έμειναν στον Βαρνάβα στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς να παλεύουν σπίτι σπίτι. Και μετά στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό, στη Ροδόπολη, Διόνυσο, Σταμάτα και συνολικά σε 30 οικισμούς. Με ανυπέρβλητες συνθήκες κλιματολογικές, με καταστάσεις που ήταν στο «κόκκινο». Και κυνηγώντας σε φαράγγια και βουνά μία φωτιά που θα μπορούσε να έχει κατακάψει, από την πλευρά του Αγίου Στεφάνου, όλη την Πάρνηθα, όλο τον Μαραθώνα, τη Διώνη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια».

Αναφέρθηκε στη φωτιά στη Ρόδο, επισημαίνοντας πως «το παίξατε 3 δευτερόλεπτα το πρωί ως είδηση, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι live από τη Ρόδο η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο νησί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο δάσος στο Μονόλιθο στη Ρόδο, το οποίο είναι ένα παρθένο δάσος. Δεν φτάνει που κινδύνευσε να κατακαεί, έγινε και δεύτερη προσπάθεια εμπρησμού κατά την άποψή μου και το διερευνούν οι Αρχές».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος «έστειλε 14 εναέρια από τη Σάμο, από την Κρήτη, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα, και από την Αττική, αεροσκάφη με δασοκομάντος και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάλεψαν σκληρά και αποσόβησαν μία τεράστια τραγωδία. Αυτό έχει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες 200 φορές φέτος και στο σύνολο της σεζόν, 4.000 φορές. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα, και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν, αστυνομικοί, εθελοντές κτλ, έχουν σώσει εκατοντάδες φορές τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες «μάχες» που έχουν γίνει όλη τη σεζόν και να είμαστε δίκαιοι με αυτούς τους ανθρώπους».

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων