ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

«Συναγερμός» για την κακοκαιρία Atena
  • 10 Σεπ 2024
  • πολιτική

Από χθες το βράδυ αναμενόταν στη χώρα μας η κακοκαιρία Atena η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ το οποίο αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τo meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου (ποροκαλί αποχρώσεις στην Εικόνα 1) πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας (Εικόνα 1). Υπενθυμίζουμε ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατα βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

«Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σήμανε συναγερμό για την επερχόμενη κακοκαιρία Atena, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα», επομένως «η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δήλωσή του, ο Βασίλης Κικίλιας επισημαίνει τα εξής: «Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα (9/9) το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Επίσης, αύριο (10/9) από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα, η κακοκαιρία θα πλήξει τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη βόρεια και δυτική Θεσσαλία».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων