ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΡΗΓΜΑΤΑ
- 25 Νοε 2025
- πολιτική
Το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη», που κυκλοφόρησε χθες στα βιβλιοπωλεία, με τον πρώην πρωθυπουργό να παρουσιάζει τη δική του αποτίμηση για τη διαδρομή του, την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και όσα σημάδεψαν την εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας σχολιάζει επίσης, με αιχμηρό τρόπο, κορυφαία πολιτικά πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε ή συγκρούστηκε.
Αποκαλύπτει παρασκήνιο από το 2015, το σκεπτικό πίσω από κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και τα σημεία τριβής με στενούς του συνεργάτες –προκαλώντας ήδη αντιδράσεις.
Αν ήταν ο κ. Τσίπρας ενεργός πολιτικά θα του αφιέρωνα Καρλ Μαρξ που έχει πει ότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα”.
Αλλά επειδή δεν είναι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, ενεργός πολιτικά θα τον παραπέμψω σε έναν άλλο Μαρξ, τον Γκράουτσο, ο οποίος είχε απαντήσει για ένα βιβλίο ότι “από τη στιγμή που παρέλαβα το βιβλίο στα χέρια μου δεν έχω σταματήσει να γελάω.
Ελπίζω κάποια στιγμή να το διαβάσω”», ήταν το πρώτο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Αλλάζοντας ύφος ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αστείο γιατί «οι πολίτες που υπέστησαν 30 νέους φόρους δεν γελάνε, οι συνταξιούχοι και όλοι οι υπόλοιποι που στηθήκαμε στις ουρές δεν γελάμε, η χώρα και οι πολίτες της που φορτωθήκαμε αχρείαστα 120 δις. ευρώ δεν γελάμε και ούτε γελάγαμε τότε, όσοι βίωσαν τις τραγωδίες όπως στο Μάτι δεν γελάνε καθόλου».
«Εγώ βλέπω πολύ μεγάλη αλαζονεία»
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «εγώ βλέπω πολύ μεγάλη αλαζονεία, δεν υπάρχει μία συγνώμη και όταν είσαι καπετάνιος ενός πλοίου του οποίου το πλήρωμα επέλεξες εσύ και το ρίχνεις στα βράχια, και εδώ το πλοίο είναι μία χώρα, δεν είναι τόσο έντιμο θεωρώ να τα φορτώνεις όλα στον υποπλοίαρχο, στο υπόλοιπο πλήρωμα, στους μούτσους, και εσύ να είσαι άμοιρος ευθυνών».
Σχετικά με την εκδοτική επιτυχία του βιβλίου, που συγκρίνεται με την κυκλοφορία βιβλίων του Χάρι Πότερ, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι βιβλιοκριτικός, σχολίασε ότι «το κοινό δείχνει μία προτίμηση στους μαθητευόμενους μάγους».
Όσο για τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του για τις επιθέσεις κατά της Μαρέβα Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι ανατριχιαστικό να παραδέχεται κάποιος τόσο κυνικά ότι επέλεξε να βάλει απέναντι του μία οικογένεια επειδή ετύγχανε η οικογένεια αυτή να ήταν η οικογένεια του πολιτικού του αντιπάλου. Και ουσιαστικά είχαμε και με τη βούλα μία παραδοχή για κάτι που ξέραμε».
Σε ένα γενικότερο σχόλιο του ο κ. Μαρινάκης είπε ότι πρέπει να αποφευχθούν δύο λάθη. «Το ένα είναι να ξεχάσουμε. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει γιατί δεν είναι μόνο η οικονομική καταστροφή της χώρας αλλά είναι και ηθικό το ζήτημα. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι είναι τόσο χαμηλά ο πήχης».
Η μεγάλη έκταση της έκδοσης (πάνω από 700 σελίδες) και η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Gutenberg – γνωστός για σημαντικές εκδόσεις – δείχνουν ότι πρόκειται περισσότερο για ένα έργο βαρύ στην πολιτική και ιστορική καταγραφή, παρά για απλή αυτοβιογραφία.
Οι αναφορές σε Καμμένο
Ο Καμμένος περιγράφεται ως «παράδοξος αλλά αναγκαίος» εταίρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές και τις –όπως λέει ο Τσίπρας– «ανορθόδοξες» συμπεριφορές του, τον χαρακτηρίζει θεσμικά συνεπή: δεν έθεσε παράλογες αξιώσεις, δεν υπονόμευσε την κυβερνητική συνοχή.
Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρεται στα γεγονότα όταν ο Καμμένος ζητούσε το υπουργείο Άμυνας, που είπε στον Τσίπρα ότι «εσύ θα είσαι ο Άρης Βελουχιώτης κι εγώ ο Ναπολέων Ζέρβας» – μια δήλωση που αποτυπώνει και τον συμβολισμό αλλά και την ένταση της συνεργασίας τους.
Αμφισβήτηση για Novartis
Στην Ιθάκη ο Τσίπρας αφιερώνει ένα κεφάλαιο για την υπόθεση Novartis, με τίτλο «Από θύτες θύματα», όπου κάνει αυτοκριτική.
Όπως τονίζουν αναλύσεις: αναγνωρίζει πολιτικά λάθη στη διαχείριση του σκανδάλου, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί τον τρόπο που αποδόθηκαν οι ευθύνες.
Επιμένει για Μάτι
Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου Ιθάκη του Αλέξη Τσίπρα αφορά στην τραγωδία στο Μάτι, για την οποία για επιμένει ότι στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν για τους νεκρούς πολύ πριν ανακοινωθούν.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «διεστραμμένη προπαγάνδα», «λες και οι νεκροί είναι μολυβένια στρατιωτάκια».
«Δεν μπορώ να μη σημειώσω την απόσταση που χωρίζει τη δική μου στάση εκείνες τις δύσκολες ώρες από τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τέμπη. Κανέναν σταθμάρχη δεν υπέδειξα ως υπεύθυνο. Αντίθετα, υπερασπίστηκα τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, τους αστυνομικούς, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Εκεί ήμουν και δεν είχα σκοπό να αποδράσω από τις ευθύνες μου», γράφει μεταξύ άλλων.
Ο πρώην πρωθυπουργός στις επτά σελίδες στις οποίες κάνει αναφορά στο Μάτι εμφανίζει τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και όλους όσοι συμμετείχαν στην περίφημη σύσκεψη απλά συντετριμμένους.
«Έδωσα αμέσως εντολή στον Τζανακόπουλο να το ανακοινώσει, πράγμα που έκανε στις 2.30 το πρωί. Η χώρα έπρεπε να ενημερωθεί. Και όσο περνούσε η ώρα η έκταση της τραγωδίας μεγάλωνε. Γινόταν ασήκωτη» γράφει αναφορικά με τους νεκρούς.
«Καρφιά» για τους πρώην συντρόφους
Ο Τσίπρας αναφέρεται εκτενώς στον Πολάκη. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο αναφορές που φαίνεται ότι «νευριάζουν» τον βουλευτή — παρ’ όλο που θα μπορούσε να κάνει πιο σκληρή κριτική, επιλέγει πιο «μαλακό» τόνο.
Στο βιβλίο, ο Τσίπρας παραδέχεται ότι σκέφτηκε να τον διαγράψει λόγω της παρέκκλισης από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε ευαίσθητα ζητήματα («υπήρξαν εισηγήσεις για διαγραφή»), αλλά τελικά δεν το έκανε.
Ο Πολάκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ, αντέδρασε ήδη πριν την κυκλοφορία: θεωρεί λανθασμένη την αυτοκριτική Τσίπρα για τη Novartis.
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Τσίπρας μιλάει με σκληρούς όρους: την χαρακτηρίζει «περίπτωση αυτοκαταστροφικής αδιαλλαξίας»
Οπως σημειώνεται ότι η «διαχείρισή της» υπήρξε από τις πλέον επώδυνες εμπειρίες για τον ίδιο, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της ήταν «αρνητική στα πάντα».
Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Τσίπρας τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο με «επικίνδυνη αυτοπεποίθηση» και μια «επιστημονική εμμονή».
Ιδιαίτερα σοκαριστική, σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν η πρόταση του Βαρουφάκη να τυπώσουν «κουπόνια» αντί για χρήματα — για συνταξιούχους και μισθωτούς.
Μεταφέρει τη συνομιλία τους: όταν άκουσε την ιδέα «κουπονιών», που του είπε «είσαι με τα καλά σου; Ποιος συνταξιούχος θα δεχθεί κουπόνια αντί για σύνταξη;»
Για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Τσίπρας λέει ότι τον βαραίνει η εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι υποτίμησε την έκβαση.
Τον παρομοιάζει με κωμική φιγούρα, κάνοντας λόγο για «ιταλική κωμωδία» στο πέρασμά του στο κόμμα.



