ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
- 16 Ιουν 2023
- πολιτική
Ευθύνες επέρριψε στην πολιτική της Ε.Ε για το μεταναστευτικό από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το πολύνεκρο ναυάγιο. «Δεν είμαι εδώ για να αποδώσω ευθύνες», είπε αλλά να θέσω καίρια ερωτήματα «Ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια πολιτική ακολουθείται.
Είναι ερωτήματα που οφείλουμε να θέσουμε απέναντι στον πολιτισμό μας και στον ανθρωπισμό μας» «Δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στους λιμενικούς, που έκαναν με το παραπάνω το καθήκον τους» διευκρίνισε τονίζοντας πως εάν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε, θα θρηνήσουμε το επόμενο ναυάγιο. Επισήμανε την ανάγκη για μόνιμες οδούς μετανάστευσης και «όχι μόνο τύχη» όπως είπε. Για το συγκεκριμένο συμβάν έθεσε το ερώτημα «γιατί όταν εντοπίζουν οι αρχές ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του».
Ξεκίνησε επισημαίνοντας πόσο δύσκολο είναι να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του μπροστά σε μία τόσο ανείπωτη τραγωδία και συγχαίροντας «τους όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν τους εθελοντές πρώτα απ όλα, αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλους αυτούς που έσπευσαν να αποδείξουν έμπρακτα ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας».
«Θέλω όμως σήμερα να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας» επισήμανε «και να πω ότι δυστυχώς σε αυτή την Ευρώπη που γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και οι μεγάλες αξίες του Διαφωτισμού, πανανθρώπινες αξίες, η αξία της ανθρώπινης ζωής, δυστυχώς σήμερα η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους».
Επέρριψε ευθύνες στην μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε λέγοντας «Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες πολιτικές στην πολιτική τη μεταναστευτική που ακολουθεί η Ευρώπη εδώ και χρόνια. Μια μεταναστευτική πολιτική που μετατρέπει τη Μεσόγειο, τις θάλασσές μας σε υδάτινους τάφους. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Είναι αυτονόητο, επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από τη λογική. Επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας αλλά και από το διεθνές δίκαιο την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
«Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο και την προστασία των συνόρων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε και επισήμανε πως «Απαιτείται λοιπόν αλλαγή αυτής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα νέο σύμφωνο ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνο 2, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ένα σύμφωνο το οποίο θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη μέλη όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη» ανέφερε.