«ΣΗΚΩΣΕ ΜΑΝΙΚΙΑ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- 29 Ιουν 2023
- πολιτική
Τους μπλε φακέλους που μοίρασε ο πρωθυπουργός αλλά και εκκρεμότητες που δεν παίρνουν αναβολή καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι υπουργοί που βρέθηκαν στα γραφεία τους.
Από νωρίς χθες , υπουργοί και υφυπουργοί, βρέθηκαν στο πόστο τους αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Όλοι τους δήλωσαν έτοιμοι να ξεκινήσουν την σκληρή δουλειά, με το μότο «σηκώνουμε τα μανίκια» να κυριαρχεί.
Το νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το αργότερο πριν τη ΔΕΘ, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή, σταθμίζοντας παράλληλα τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν έως το τέλος του έτους για πιθανή επέκταση του market pass, ένα νέο επίδομα Χριστουγέννων στους ευάλωτους ή όποιο άλλο πρόσθετο μέτρο στήριξης τυχόν αποφασίσει η κυβέρνηση στη βάση της φετινής υπέρβασης των εσόδων, πριν την εκπνοή της ρήτρας διαφυγής στο τέλος του έτους.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στις 13 και 14 Ιουλίου στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, κανένας δεν περιμένει πως θα υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, τα «μαχαίρια» έχουν βγει και η ΕΕ έχει χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο. Από τη μία πλευρά, η Γερμανία με μια ομάδα περίπου 15 χωρών τάσσεται υπέρ της επαναφοράς συγκεκριμένων στόχων μείωσης του χρέους για όλες τις χώρες, ενώ από την άλλη, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στην ομάδα των χωρών που στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για διμερή συμβόλαια και μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.
Η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Κομισιόν, επί της οποίας όμως θα διεκδικήσει βελτιώσεις. Από τον Σεπτέμβριο, μετά τις ισπανικές εκλογές (η Ισπανία ασκεί προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο), η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή καθώς το περιθώριο συμφωνίας εκπνέει στο τέλος του έτους και όλοι συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφικό να επανέλθουν οι παλιοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2024, αν υπάρξει αδυναμία συμβιβασμού.
Η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστά επίσης τεράστια πρόκληση, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο μία ευκαιρία αλλαγών και το περιθώριο εκπνέει στο τέλος του έτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης έχει συγκεντρώσει στις αρμοδιότητές του τη διαχείριση κάθε ευρώ κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το ΕΣΠΑ αλλά και κάθε ευρώ εθνικών επενδυτικών δαπανών. Πέρα από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 17,8 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, η Ελλάδα έχει ζητήσει επιπλέον 5 δισ. ευρώ δανείων μέσω του RΕPower EU και όλα αυτά τα κεφάλαια συνοδεύονται από αυστηρά χρονοδιαγράμματα, διαρθρωτικά ορόσημα και προαπαιτούμενα.
Υπουργείο Ενέργειας
Δύο φαίνεται να είναι τα επείγοντα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί άμεσα ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Το πρώτο έχει να κάνει με το αν θα δοθούν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο, με τους προμηθευτές να έχουν ανακοινώσει στις 20 Ιουνίου τη νέα τιμολογιακή πολιτική τους για τον επόμενο μήνα. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ πρόβλεψε επιδοτήσεις έως και τον Ιούνιο.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την υποβολή του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ως τις 30 Ιουνίου. Ήδη, κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ομάδα εργασίας συνέταξε ένα πρώτο κείμενο, το οποίο θα οριστικοποιήσει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Από κει και πέρα, στις άμεσες εκκρεμότητες συγκαταλέγονται ενδεχόμενες αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ή και υπουργικές αποφάσεις για την ομαλή επαναφορά στο παλιό καθεστώς τιμολόγησης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου. Οι ηλεκτροπαραγωγοί, εξάλλου, πιέζουν για την άρση των έκτακτων μέτρων μετά και τις συστάσεις της Κομισιόν και επιδιώκουν ειδικά το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά να παύσει να ισχύει άμεσα. Το ίδιο αίτημα υποστηρίζουν και τέσσερις κορυφαίες οργανώσεις της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής βιομηχανίας.
Οι ρυθμίσεις στη λιανική αγορά (ενεργειακός τουρισμός, Καθολική Υπηρεσία), η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τις διασυνδέσεις, η επέκταση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, η μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς, η φορολόγηση των προμηθευτών και των διυλιστηρίων, είναι μερικές μόνο από τις καυτές εκκρεμότητες που θα κληθεί να επιλύσει άμεσα το ΥΠΕΝ.