ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», «ΝΙΚΗ» ΚΑΙ «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
- 05 Ιουλ 2023
- πολιτική
Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών». «Πολεμικό μέτωπο με διχαστικό και τοξικό κλίμα ή κατάχρηση των εξουσιών στη νέα Βουλή δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Σας ζητώ να ρίξουμε μια μάτια πίσω μας στην ιστορία μας», είπε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος προηγουμένως είχε επισημάνει ότι οι διαφωνίες μπορεί να είναι γόνιμες και μακάρι να υπάρξουν και συνθέσεις.
Θα διαφυλάξω την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου
«Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.
Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:
«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.
«Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του.
Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».
Να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά. Μάλιστα για να εξοικονομηθεί χρόνος στήθηκαν τέσσερις κάλπες, όπου οι βουλευτές με το όνομά τους δήλωσαν την προτίμησή τους. Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τους «Σπαρτιάτες», την «Νίκη» και την «Πλεύση Ελευθερίας» δεν εκλέχθηκαν καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων. Μάλιστα η καταψήφισή τους ήταν συντριπτική.
Αναλυτικά η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους:
Ειδικότερα:
Για την θέση του Α Αντιπροέδρου της Βουλής, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ) έλαβε 269 υπερ έναντι 30 «παρών»
Για Β Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) πήρε 269 υπερ και 30 παρών
Για Γ αντιπρόεδρος ο κ. Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) έλαβε 269 υπερ και 30 παρών
Για Δ αντιπρόεδρος η κυρία Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 270 υπερ και 30 παρών
Για Ε αντιπρόεδρος ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 270 υπερ και 30 παρών
Για Στ αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) έλαβε 269 υπερ και 30 παρών
Για Ζ αντιπρόεδρος ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) πήρε 25 υπερ και 275 παρών
Για Η αντιπρόεδρος ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έλαβε 256 υπερ και 44 παρών
Για Θ αντιπρόεδρος ο Γιώργος Αποστολάκης (Νίκης) συγκέντρωσε 31 υπερ και 269 παρών
Για Ι αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) πήρε 95 υπερ και 205 παρών
Την ίδια ώρα ο Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης και ο Βασίλης Γιόγιακας που είχαν προταθεί από τη ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων συγκέντρωσαν από 270 ψήφους ο καθένας ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Η Μαρίνα Κοντοτόλη, προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του κοσμήτορα συγκέντρωσε 270 ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών.
Ακόμη από τη ΝΔ προτάθηκαν για το αξίωμα των γραμματέων ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, η Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Γιώργος Βρεττάκος και ο Σπυρίδων Κουλκουδίνας. Όλοι τους πήραν από 270 ψήφους ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Παππάς έλαβε 270 ψήφους και 30 βουλευτές ψήφισαν παρών. Τέλος από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβς 270 ψήφους και 30 ψήφισαν παρών.
Σύμφωνα , με πληροφορίες η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε όλους τους υποψήφιους εκτός από τον προτεινόμενο της ΚΟ των Σπαρτιατών λόγω τις σύμπλευσης με τον Ηλία Κασιδιάρη και τους προτεινόμενους από τις ΚΟ της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς παραβίασαν την παράδοση της συναινετικής εκλογής του προεδρείου.
«Πλεύση Ελευθερίας», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» δήλωσαν «παρών» σε όλους υποψήφιους αντιπροέδρους εκτός από τους δικούς τους υποψήφιους. Τέλος η Ελληνική Λύση υπερψήφισε όλους τους προτεινόμενους.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσε να ρίξει τίτλους τέλους στη συνεδρίαση προκειμένου να αποφύγει το πρώτο επεισόδιο με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε το λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για την διαδικασία και για το τελικό αποτέλεσμα καθώς μεταξύ των υποψηφίων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την εκλογή τους ήταν και ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης της Πλεύσης Ελευθερίας.