ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ
- 19 Σεπ 2023
- πολιτική
Για ένα μεγάλο πρώτο βήμα της Ελλάδας για την επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση της ρύθμισης για το "ξεπάγωμα” των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη ρύθμιση που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους και λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις των μισθών.
Όσον αφορά στην αναδρομικότητα τόνισε ότι οι τριετίες είχαν ανασταλεί. "Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης παραχώρησε τον λόγο στα στελέχη του υπουργείου για να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων της ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι συνέντευξη Τύπου παρόντες είναι επίσης οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης.
Τι θα ισχύσει από 01.01.2024
Τις αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση εξηγεί η γενική γραμματέας του υπουργείο Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, σημειώνοντας ότι εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
Αναφερόμενη στο "πάγωμα” των τριετών, η γγ του υπουργείου τόνισε ότι όταν πάγωσε αυτή η διαδικασία υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξαν αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα είτε γιατί το ήθελαν διά των ατομικών συμβάσεων είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις.
Η επαναφορά, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι πλέον υποχρεώνεται ο εργοδότης να καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα, κάτι που στην περίπτωση των νεοπροσληφθέντων μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012, γίνεται εμπροσθοβαρός.
Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και θα είναι και μετά την 1/1/2024, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (επισιτισμός, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο), τόνισε ότι καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση. "Αν ο εργοδότης είναι μέρος και μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτόματα θα πρέπει να καταταχθεί σε αντίστοιχο κλιμάκιο προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος και να καταβάλλονται ό,τι προβλέπονται. Αν έχει επεκταθεί η συλλογική σύμβαση αφορά όλους τους εργοδότες του κλάδου”.