ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
- 15 Φεβ 2024
- πολιτική
- Μακεδονικό
Στο νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «δημιουργούμε ένα πλέγμα πολύ πιο ευρύ για την κυβερνοασφάλεια γιατί πλέον από τον Οκτώβρη και μετά οι εποπτευόμενοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές που θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες θα είναι περίπου 2.000».
Όπως τόνισε ο υπουργός, «μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολύ σοβαρά φαινόμενα ή γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων τέτοια που να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Το τελευταίο διάστημα μετρήσαμε μη σοβαρές επιθέσεις περίπου 13,3 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα και είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο πιο σοβαρές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές σελίδες οι οποίες αποκρούστηκαν». Όπως επεσήμανε, «όλα αυτά είναι αντικείμενο ενός νέου κόσμου που δημιουργείται, τα δεδομένα είναι πλούτος, είναι η ασφάλειά μας και θα πρέπει με κάθε τρόπο να τα θωρακίσουμε».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αναμένεται να έρθει νομοσχέδιο σχετικά με το Digital Services Act, το περιεχόμενο των ψηφιακών υπηρεσιών. «Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι επειδή σήμερα η τεχνολογία και ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτιάξει πολύ αληθοφανή βίντεο, τέτοια τα οποία θα μπορούσαν έναν καλόπιστο καταναλωτή να τον παραπλανήσουν. Πλέον, δημιουργείται κεντρικό σημείο συντονισμού στη χώρα (ΕΕΤΤ) το οποίο θα αναλαμβάνει να ειδοποιεί την ίδια μέρα, κατόπιν αιτημάτων σχετικά με απάτες, τον αντίστοιχο φορέα στην χώρα που έχει έδρα η πλατφόρμα. Η διαδικασία ειδοποίησης κατεβάσματος της παραπλανητικής διαφήμισης θα μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα».
Αναφερόμενος και στην αποστολή παραπλανητικών email και sms, ο υπουργός τόνισε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως ποτέ δεν πρόκειται να ζητήσουμε προσωπικά τους στοιχεία, να προσέχουν όταν διαβάζουν ένα email, σε ποια σελίδα τους κατευθύνει και αν είναι όντως σελίδα επίσημη του ελληνικού κράτους, το gov.gr, να μην συνεχίζουν και προχωρούν σε καμία διαδικασία. Έτσι, με το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια δημιουργούμε το περίγραμμα, τα “τείχη” γύρω από το σύστημα πληροφορικής για να μην έχουμε εισβολές, και το δεύτερο, το DSA, που έρχεται τις επόμενες μέρες αφορά το περιεχόμενο».
Για το ζήτημα της εισόδου στα γήπεδα, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «πλέον, τα γήπεδα ανοίγουν, αλλά όχι με τους ίδιους όρους. Σήμερα, αν ανάψει ένα βεγγαλικό, μια φωτοβολίδα πέσει, μια κροτίδα, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Δεύτερον, τοποθέτηση καμερών (200 μέχρι και 250) που μπορούν να εντοπίσουν, αν κάτι δεν πάει καλά, αυτούς που παρανόμησαν. Τρίτον, είναι η ταυτοποίηση, πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριο, το οποίο εισάγεται στο gov wallet. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα μπορούν να μπαίνουν με το διπλό εισιτήριο του γονέα, κηδεμόνα τους, ενώ άνω των 15 ετών μπορούν να κατεβάσουν το wallet και να μπούνε στο γήπεδο. Και τα διαρκείας θα μπαίνουν κανονικά».
Μιλώντας για την οδική ασφάλεια, επεσήμανε ότι έρχονται νέα μέτρα και υπάρχει συζήτηση με τη βοήθεια της χρήσης της τεχνολογίας για τον εντοπισμό αυτοκίνητων που αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα. Όσο για το σύστημα των εξετάσεων των διπλωμάτων, τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών ένα καινούργιο σύστημα, πιο διασφαλισμένο. Τέλος, επανέλαβε ότι προχωράμε στην κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών, «μιλάμε για την επόμενη γενιά ψηφιακής διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, και πρόσθεσε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση, να μετατρέψω ένα έγγραφο σε ψηφιακό αρχείο, αλλά μια ολόκληρη νοοτροπία, μια κουλτούρα».