- 05 Μαρ 2024
- πολιτική
Ο πολιτικός χρόνος αρχίζει σταδιακά να πυκνώνει, στις 11 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός δίνει το παρόν στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το τριήμερο 5-7 Απριλίου θα λάβει χώρα το 15ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως το κόμμα δεν χρειάζεται να διαφημίσει τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια. Είναι η παράταξη -υπενθυμίζουν, η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, η οποία κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη τις πολύ δύσκολες εποχές του 2015 και αυτή που κάνει βήμα-βήμα την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.
Εκεί θα σταλεί και πάλι το μήνυμα της κρισιμότητας των εκλογών και θα τεθεί ο στόχος η Νέα Δημοκρατία να είναι και πάλι νικήτρια ώστε να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι
"Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι, ελληνόφωνο ή ελληνική ορχηστρική μουσική. Και δι' αυτού του τρόπου ενισχύουμε εμμέσως τους δημιουργούς μας. Αυτό πραγματικά μας ενδιαφέρει", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο "Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού", το οποίο έως την 14η Μαρτίου βρίσκεται σε διαβούλευση.
"Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ακούγεται 30% ελληνικής μουσικής και 70% ξένης μουσικής. Εμείς, ως Υπουργείο Πολιτισμού -προφανώς όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία, ακολουθώντας και το ίδιο το Σύνταγμα το οποίο δηλώνει εμφαντικά ότι οφείλουμε να προστατεύουμε την τέχνη- έχουμε προτείνει μια σειρά κινήτρων. Είναι περισσότερο κίνητρα και δεν είναι κάτι υποχρεωτικό", διευκρίνισε η κυρία Μενδώνη, που τόνισε ότι και "σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από τη Γαλλία ήδη από τη δεκαετία του '80, έχουν μπει τέτοιες ποσοστώσεις υποχρεωτικά".
Όπως επεσήμανε η ίδια, "το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει καθόλου στα κριτήρια με τα οποία ενισχύεται ο κινηματογράφος. Δηλαδή, δεν παρεμβαίνουμε καθόλου σε διατάξεις οι οποίες λένε με ποιον τρόπο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για παράδειγμα, επιχορηγεί τις ταινίες. Όπως, επίσης, δεν παρεμβαίνουμε καθόλου -γιατί παρακολούθησα και το Σαββατοκύριακο τη συζήτηση μέσα από τα socialmedia- για τα τουριστικά καταλύματα. … Το νομοσχέδιο κάνει λόγο μόνο για τη μουσική που σε περίπτωση θελήσει ο ξενοδόχος, δεν το επιβάλλουμε, ή ο ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος, να βάλει στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες, να υπάρχει μια ποσόστωση 45% ελληνόφωνου τραγουδιού ή ελληνικής ορχηστρικής μουσικής. Δηλαδή, είναι ένα πάρα πολύ περιορισμένο χρονικά και χωροταξικά τμήμα της δραστηριότητας που ασκούν τα καταλύματα ή τα ξενοδοχεία. Δεν παρεμβαίνει κανείς ούτε στα καφέ, ούτε στους χώρους εστίασης, ούτε, σε καμία περίπτωση, στα δωμάτια. Είναι πάρα πολύ ζυγισμένο το πού παρεμβαίνουμε", τόνισε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη, ενώ όσον αφορά το ραδιόφωνο σημείωσε ότι "είναι στη διακριτική ευχέρεια του ραδιοφώνου. Εκεί δίνουμε κίνητρα, κυρίως σε διαφημιστικό χρόνο. Εάν για παράδειγμα ένα ραδιόφωνο θέλει να βάλει το ποσοστό αυτό της μουσικής που προτείνουμε, θα έχει περισσότερο διαφημιστικό χρόνο. Δεν χάνει κάτι. Κίνητρα δίνουμε".