ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ YGEIAMOU.GR
- 16 Μάι 2024
- πολιτική
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μίλησε χθες στο συνέδριο «ygeiamou 2024 – Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» στο Ωδείο Αθηνών.
«Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας προφανώς κουβαλάει πολλές παθογένειες. Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Όταν συζητάμε για το μέλλον έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά σε προσλήψεις και βελτίωση υποδομών.
«Είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του εθνικού συστήματος υγείας” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Δίνουμε έμφαση για να φτιάξουμε τα τμήματα, για να καλύψουμε ελλείψεις ως προς το προσωπικό, κυρίως ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό», σημείωσε.
«Μεγάλη ευκαιρία» η Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλώντας για τις νέες ψηφιακές προκλήσεις, «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα» όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και στην προοπτική της κυβέρνησης «τη βλέπουμε ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να προσπεράσει άλλες χώρες που είναι μπροστά μας. Τόσο στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «προστατεύοντας τα ίδια τ δεδομένα των ασθενών». Όπως είπε, «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο».
Οι παθογένειες στα νοσοκομεία που πρέπει να διορθωθούν
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. sms για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».
Αναντικατάστατος ο γιατρός
Κατηγορηματικός υπήρξε, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ως προς τον σημαίνοντα ρόλο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ το γιατρό, όμως η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα», όπως υποστήριξε ο κύριος Μητσοτάκης, «αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο της Υγείας», όπως παρατήρησε.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του, ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτές υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ποτέ αεροδιακομιδή», όπως είπε, αλλά «φάρμακα με drones μπορούμε να στέλνουμε, όπως ήδη το δοκιμάζουμε στην Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες».
Εικόνα αντιστροφής του brain drain
Απαντώντας, σχετικά με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό με αφορμή και την συμμετοχή των κ. Δασκαλάκη και Μπλέτσα στην συζήτηση, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «και οι δύο με τον τρόπο τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, άσχετα αν μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε μια αντιστροφή του brain drain», όπως «και οι αποδοχές είναι πολύ καλύτερες, και οι αποδοχές είναι ανταγωνιστικές», όπως τόνισε.
«Βεβαίως και οι αποδοχές δεν έχουν καμία σχέση με τις αποδοχές που υπήρχαν στο παρελθόν» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «αυτές οι εταιρίες και πληρώνουν καλύτερα και έχουν και άλλα μοντέλα αποδοχής». Μάλιστα, «εγώ θεωρώ ότι το brain drain έχει ήδη αρχίσει και αντιστρέφεται», καθώς «δημιουργείται ένα πλαίσιο» που έχει να κάνει και με την ευρύτερη πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Ευαγγελιστής των θεμάτων Υγείας»
Ενόψει των Ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός συνέστησε ακόμη να «μην σκεφτόμαστε μόνο την μικρή πολιτική κουζίνα» και την τρέχουσα αντιπαράθεση που πολλές φορές κουράζουν τους πολίτες, ενώ «αισθάνομαι λίγο ως Ευαγγελιστής θεμάτων δημόσιας Υγείας», παρατήρησε, λέγοντας πως οι δικές μας επιλογές επηρεάζουν όχι μόνο το πόσο θα ζήσουμε, αλλά και το πως θα ζήσουμε, δηλαδή την ποιότητα ζωής των πολιτών.