ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
- 30 Ιουλ 2024
- πολιτική
Την πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων στα υψίπεδα του Γκολάν η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Εξέφρασε παράλληλα «έντονη ανησυχία» για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η Β. Κεχαγιά έκανε λόγο για «νομοσχέδιο- έκτρωμα» που «εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο απορρύθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ», καθώς «οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας αφήνονται στο έλεος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης με στόχο την κοινωνική απαξίωση ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στους ιδιώτες». Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υποβάλει μάλιστα ένσταση αντισυνταγματικότητας
Σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ περί επίταξης των ιδιωτών γιατρών και αποκλεισμού τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε πως «πάντως στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση που δίνει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών».
Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να σωπαίνει εκκωφαντικά». «Είναι πασιφανές ότι για τις παρακολουθήσεις πολιτικών ακόμη και υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ενός εισαγγελέα λειτουργούσε ενιαίο κέντρο με σημείο αναφοράς το Μέγαρο Μαξίμου», υπογράμμισε η Β. Κεχαγιά, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική εκτροπή» για την οποία όπως λέει θα «λογοδοτήσει» ο πρωθυπουργός.
Η τουρκική πλευρά επιδιώκει για άλλη μια φορά να επαναφέρει το νέο-οθωμανικό αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση «να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία επικαλούμενα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζονται ότι ”οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο” κι ως εκ τούτου η Ελλάδα ”αποδέχεται τα όσα περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο”».
«Η τουρκική πλευρά επιδιώκει για άλλη μια φορά να επαναφέρει το νέο-οθωμανικό αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και της επίκλησης του άκυρου και νομικώς ανυπόστατου τουρκολιβυκού Μνημονίου σε μια απόπειρα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, τονίζοντας ότι « πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση άμεσα και να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατες συνέπειες τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
Εξάλλου, σημείωσε ότι «εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση Φλωρίδη σε σχέση με το πόθεν έσχες που δίνει συγχωροχάρτι στα εγκλήματα διαφθοράς και που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη στη Βουλή».
Όπως είπε, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέκος Αυλωνίτης έχει καταγγείλει ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως «απαράδεκτο» το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων τη « διαγραφή των στοιχείων και των δηλώσεων στα πέντε χρόνια», «τη μείωση στο ένα έτος από τα τρία που ισχύει σήμερα της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης για πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης, δικαστές και εισαγγελείς μετά τη λήξη της θητείας τους» και τη «δυνατότητα απόσυρσης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς μία ημέρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου ώστε αυτά να μη δηλωθούν».
Για τον Παύλο Πολάκη
Ερωτηθείσα σχετικά με τα σενάρια επιστροφής του Παύλου Πολάκη, η Β. Κεχαγιά έκανε λόγο για «σενάρια», ενώ αναφορικά με την κριτική περί «μισής διαγραφής», είπε πως ο κ. Πολάκης διαγράφηκε για λόγους «αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς» κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και με τον Παναγιώτη Κουρουπλή. Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο διαμήνυσε στη Νέα Δημοκρατία να ασχοληθεί καλύτερα «με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας που παραπαίει» , κάτι που όπως είπε δείχνει και η ευρωπαϊκή έκθεση για το κράτος δικαίου, σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δίνει μπόνους» στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ αντίθετα «δείχνει πολλά κενά».
Όσον, αφορά τα εσωκομματικά, υπογράμμισε ότι υπάρχει οδηγία να συγκεντρωθούν οι προτάσεις για καταστατικές αλλαγές μέσα στον επόμενο μήνα και μετά να γίνει διαβούλευση προκειμένου να παρουσιαστούν στην Κεντρική Επιτροπή το Σεπτέμβριο. Τέλος, ανέφερε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για την αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ενίσχυση των οικονομικών του κόμματος από την βουλευτική τους αποζημίωση, τονίζοντας ότι δεν έχουν καταλήξει στο ακριβές ποσό.
Πάντως, όπως είπε, σήμερα καταβάλλονται 1.000 ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν 2.000 ευρώ.