ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ SAFE YOUTH ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
- 01 Οκτ 2024
- πολιτική
Αυστηροποιούνται οι ποινές για οπλοκατοχή στους νέους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του χθες, στο Υπουργικό συμβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να γίνουν στοχευμένες αλλαγές για την παραβατικότητα σε παιδιά και εφήβους. Ειδική αναφορά έκανε στην εφαρμογή «Safe Youth». «Ένα παιδί που κινδυνεύει θα μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας που παρατηρείται πιο έντονα με το άνοιγμα των σχολείων. Με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον ποινικό κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για οπλοκατοχή στους νέους.
Οι αλλαγές
Συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης δια του Γ. Φλωρίδη θα προτείνει στο υπουργικό :
- Αλλαγή ορίου του (βαρύτερου) ποινικού καταλογισμού από τα 15 στα 14: Μέχρι σήμερα τα βασικά σωφρονιστικά μέτρα (περιορισμός σε κατάστημα κράτησης) μπορούν να εφαρμοστούν σε ανήλικο άνω των 15 ετών. Η πρόταση είναι αυτό το όριο να κατέβει στα 14. Με τις προωθούµενες ρυθµίσεις η κράτηση (και άλλα σωφρονιστικά μέτρα) θα µπορούν να επιβληθούν σε ανηλίκους που θα έχουν συµπληρώσει τα 14 τους χρόνια.
-Εφαρμογή (ούτως ή άλλως) της νέας γενικής διάταξης περί υποτροπής και στους ανήλικους. Η διάταξη προσθήκη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (296 ΚΠΔ) προσβλέπει πως θα πηγαίνουν φυλακή υποχρεωτικά όσοι διώκονται για νέο κακούργημα ενώ είναι ελεύθεροι ήδη με περιοριστικούς όρους, για άλλο αδίκημα(κακούργημα).
-Επιβαρυντική περίσταση (π.χ αύξηση ποινής ή σωφρονιστικών μέτρων) θα αποτελεί η περίπτωση οπλοκατοχής από τον ανήλικο κατά τη διάπραξη του αδικήματος (ακόμα και αιχμηρά αντικείμενα).
Απαλλαγή κατηγορουμένων όταν επιστρέφουν κλοπιμαία. Η συμπεριφορά θα λειτουργεί ως απλό ελαφρυντικό. Το ζήτημα της παραβατικότητας είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Αφορά τις ίδιες τις οικογένειες.
Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, έχουμε δυνατότητα να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον».
Οι γονείς
Οι αλλαγές που προτείνονται για τους γονείς αφορούν σε αυστηροποίηση της υφιστάμενης διάταξης του 360 ΠΚ που προβλέπει ποινές έως 1 έτος για γονείς που παραμέλησαν την εποπτεία του ανήλικου τέκνου τους.
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία η ποινή φυλάκισης θα είναι τουλάχιστον ένα έτος, γεγονός που πρακτικά σημαίνει με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα Φλωρίδη που ισχύει από 1η Μαΐου να είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και έκτισης μέρους της ποινής. Κι αυτό γιατί με τον συγκεκριμένο ΠΚ η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Χορηγείται σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
Όμως για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη (άνω του 1 έτους δηλαδή) , προτεραιότητα αποτελεί η έκτιση ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα ή σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Συνεπώς η καταδίκη θα οδηγεί πλέον τους γονείς σε έκτιση ποινής!
Πρόστιμα
Παράλληλα θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηµατική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύµατος ή αν πρόκειται για πράξη που την έκανε ενήλικος θα ήταν κακούργηµα.
Παράλληλα θα θεσπιστεί και χρηµατικό διοικητικό πρόστιµο που θα µπορεί να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ.