ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΒΟΛΕΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ

«Και μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, λέει όχι στο να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση»
  • 05 Νοε 2024
  • πολιτική

Τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας -με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού- ότι είναι το πέμπτο ‘όχι’ που λέει το ΠΑΣΟΚ από την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη.

«Αυτά τα ‘όχι’ είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που είναι προς το συμφέρον των πολιτών, είναι ‘όχι’ προς τους πολίτες. Μας προξενεί πάρα πολλά ερωτήματα. Δεν ήθελε να γίνονται ταχύτατα διορισμοί στο δημόσιο, είπαν ‘όχι’ σε έναν όχι κεντροδεξιό εγνωσμένου κύρους Συνήγορο του Πολίτη με μια πρόφαση για το ναυάγιο της Πύλου λες και ο κ. Σωτηρόπουλος θα μπλόκαρε την έρευνα, είπαν ‘όχι’ σε έναν σημαντικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπαν ‘παρών’ σε βελτιώσεις για τους δικηγόρους που είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος και ψήφισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ λέει ένα σταθερό ‘όχι’ στο να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση. Στο θέμα του κατώτατου μισθού, η Κυβέρνηση νομοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία. Ουσιαστικά νομοθετούμε την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού από το 2027. Η νομοθεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα και στους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις αντίστοιχες αυξήσεις, βάζουμε αντικειμενικά κριτήρια. Είναι μια πολύ ισορροπημένη πρωτοβουλία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Μαρινάκης απάντησε και σε όσα ανέφερε ο Έ. Ράμα από τη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί για αυτόν να μην υπάρχει η Βόρεια Ήπειρος, όμως είναι αυτονόητο ότι υπάρχει η ελληνική μειονότητα». « Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της είναι ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, όπως ομόφωνα αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο δρόμος της Ευρώπης για την Αλβανία περνά από την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης προς τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι  «για τη μεγαλύτερη σκευωρία σε βάρος Ελλήνων πολιτών, ο πρώην πρωθυπουργός παραδίδει μαθήματα για το κράτος δικαίου και κουνά το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να επιστρέψει η χώρα μας σε εποχές που κατά κυνική ομολογία υπουργού της κυβέρνησής του, λειτουργούσαν παραϋπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου».

Επιπλέον αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε «τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ το 2019, στα 830 σήμερα και με στόχο, όπως έχουμε δεσμευθεί, τα 950 ευρώ, το 2027. Αυτό μεταφράζεται ως συνολική αύξηση 46,2% από το 2019 με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που τώρα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντίστοιχους δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι, όσο θα αυξάνουν οι τιμές και θα βελτιώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, τόσο θα αυξάνει και ο κατώτατος μισθός.

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού ενισχύει τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων με συγκεκριμένους τρόπους.

  1. Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί.
  2. Σύνδεση με την οικονομία και ακόμα πιο κοινωνικά κριτήρια ειδικά για τους ευάλωτους. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
  3. Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.
  4. Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Επιπλέον, με την διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την ενημέρωση για τον νέο κατώτατο μισθό, δίνουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρές και μεσαίες να μπορέσουν να κάνουν έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων