Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
- 08 Νοε 2024
- πολιτική
«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτέλεσε μήνυμα αφύπνισης για τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έφερε στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένες αδυναμίες στα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά μας πλαίσια, αλλά και έδωσε το έναυσμα για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων που έχουν καταστήσει τη ζώνη του ευρώ πιο ανθεκτική, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δημόσιο χρέος: διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος».
Όπως είπε «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως μια βαθύτερη δημοσιονομική ένωση, μια ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και μια εύρυθμη ένωση κεφαλαιαγορών, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη μελλοντικών κρίσεων και να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη ζώνη του ευρώ.
»Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με αυξημένα επίπεδα χρέους λόγω των αλλεπάλληλων πρόσφατων κρίσεων, όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κρίση δημόσιου χρέους της περιόδου 2010-13, η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων βιωσιμότητας του χρέους είναι ακόμη πιο περίπλοκη στην Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως η πολύπλοκη διάρθρωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και η έλλειψη αποτελεσματικού δημοσιονομικού συντονισμού, αλλά και η ανάγκη για εξισορρόπηση της εθνικής κυριαρχίας με τη συλλογική ευθύνη.
»Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν θα είναι άδικες για τις μελλοντικές γενιές; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα επίπεδα χρέους χωρίς να στραγγαλίσουμε την ανάπτυξη; Πώς μπορεί η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κοινής ευημερίας και ταυτόχρονα να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία;
»Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα – από τα υψηλά επίπεδα χρέους έως την κλιματική κρίση, τους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, το γεωοικονομικό κατακερματισμό, τις δημογραφικές αλλαγές, τη χαμηλή παραγωγικότητα και τις τάσεις αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης – απαιτούν συνεχή εγρήγορση και προσαρμοστικότητα. Σε περίπτωση που τα επίπεδα χρέους οδηγήσουν σε αυξανόμενες ευπάθειες, η ανάγκη για καινοτόμες και βιώσιμες δημοσιονομικές λύσεις θα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
»Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα καθορίσουν όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης, αλλά και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στην προώθηση της ανάπτυξης, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την προστασία των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των κοινωνιών μας δεν είναι εύκολο έργο, είναι ωστόσο ένα ζήτημα συλλογικής ευθύνης».