- 30 Ιουν 2025
- πολιτική
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Σεφέρης, στην συγκλονιστική του ομιλία απευθυνόμενος στην Σουηδική Ακαδημία, όταν παρέλαβε το Νόμπελ, «όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα και αυτή του έθεσε το αίνιγμα της, η απόκριση του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.» Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες ισορροπίες είναι σαν την κινούμενη άμμο της Υποσαχάριας Αφρικής, είναι κανείς υποχρεωμένος και ως πολιτική οντότητα που υπηρετεί δημόσια αξιώματα και ως κράτος να λειτουργεί ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί, κρατώντας λεπτές ισορροπίες και προβλέποντας με ακρίβεια τα μελλούμενα που έρχονται. Πειραματισμοί, αστοχίες, και λάθος εκτιμήσεις δεν επιτρέπονται, ενώ απαιτείται μια εγρήγορση από όλους, είτε ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είτε διακονούν την πολιτική από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Λαϊκισμοί, εύκολες προσεγγίσεις και άγονες αντιπαραθέσεις με μικροκομματικό χαρακτήρα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας και συνάμα να δυναμιτίζουν την εθνική ενότητα. Μόνιμος στόχο όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα πρέπει και επιβάλλεται να είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας αυτής μέσα από ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και προτάσεων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παλιές και νέες προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας.
Ο κόσμος στον οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε είναι γεμάτος από εντάσεις και αντιφάσεις, με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, στρατηγικές και με νέες προκλήσεις που δείχνουν να μας ξεπερνούν και ως ανθρώπους και ως πολιτικά όντα αλλά και ως κράτη και κυβερνήσεις. Όμως, οι προκλήσεις είναι εδώ και χρειάζονται ρεαλιστικές απαντήσεις, καθώς χρόνος για πολιτική αστάθεια, πειραματισμούς και αστοχίες δεν υπάρχει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ήμαστε υποχρεωμένοι να ανασυντάξουμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο και να ελιχθούμε με βήματα προσεκτικά ώστε να σφυρηλατήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις μας με λαούς στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις τους.
Χωρίς έπαρση, κυρίως χωρίς φόβο και χωρίς στρατηγικές που μπορεί να μας οδηγήσουν σε βήματα για τα οποία και μπορεί να μετανιώσουμε αν κάπου βάλουμε νερό στο κρασί μας. Κανείς δεν μπορεί αν ισχυριστεί πως υπάρχει κάποια ελληνική κυβέρνηση η οποία λειτούργησε ή λειτουργεί απέναντι στο Εθνικό Συμφέρον. Κανείς δεν μπορεί και να υποστηρίξει ότι στο διάβα του χρόνου δεν έχουν υπάρξει και λάθος εκτιμήσεις ή ότι δεν χρειάζεται διαρκώς η διπλωματική μας ατζέντα να επικαιροποιείται καθώς αλλάζουν τα δεδομένα, οι συμμαχίες αλλά και οι διπλωματικοί παίκτες. Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγμένο πως τα πρόσωπα γράφουν την ιστορία και πως η ιστορία δεν χτίζει από μόνη της τα πρόσωπα, αν αυτά δεν βάλλουν την δική τους σφραγίδα.
Σε έναν κόσμο που μοιάζει με εκκρεμές, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και όπου οι εστίες της έντασης μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάζουν πλευρά στο χάρτη, το να παραμένεις ως χώρα ένας πυλώνας πολιτικής σταθερότητας και έξω από τα θέατρα του πολέμου αποτελεί και πρέπει να αποτελεί, ένα από τα πρώτα ζητούμενα. Ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που θα πρέπει να επισημαίνεται διαρκώς στους συνομιλητές έξω από τα τείχη της χώρας και να αποτελεί την ασπίδα του Αχιλλέα σε κάθε ευκαιρία.
Είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ και μη μόνιμο μέλος του Συμβούλιού Ασφαλείας, ένας παραδοσιακός εταίρος για τον αραβικό λαό στο σύνολό του, για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και με τις ιδιότητες αυτές και τα χιλιάδες χρόνια μακραίωνης ιστορίας και τον μεγάλο πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα που κουβαλάμε στις αποσκευές μας, μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης, και σίγουρα δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Η γεωγραφικής μας θέση και η πλειάδα των νησιών μας αποτελεί για εμάς ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, όχι μόνο γιατί κάθε νησί είναι ένα πραγματικό αεροπλανοφόρο, αλλά και γιατί διαθέτουμε μια σοβαρή αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ και γιατί ιστορικά έχουμε αποδειχθεί αξιόπιστοι απέναντι σε φίλους και συμμάχους.
Είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο, δεν λιγοψυχήσαμε ποτέ, αναλάβαμε πλείστες φορές στις πλάτες μας περισσότερες ιστορικές ευθύνες από αυτές που αναλογούνε στο μέγεθος της χώρας μας. Για αυτό, πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως κανείς με εμάς και τα εθνικά μας συμφέροντα δεν μπορεί να παίξει.
Η αδειοδότηση των θαλάσσιων οικοπέδων για την εξεύρεση και την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η συμμετοχή σε αυτή την διαδικασία αμερικανικών και γαλλικών κολοσσών, η χάραξη των θαλάσσιων πάρκων και η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούσε μια συμβατική μας υποχρέωση, είναι εργαλεία «κλειδιά» που μας επιτρέπουν να ορθώνουμε το ανάστημα μας και να διαπραγματευόμαστε πραγματικά από θέση ισχύος.
Το γεγονός ότι, εξ ανατολών μας είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε με έναν κακότροπο γείτονα που πλείστες φορές ξεπερνά τα εσκαμμένα, δεν σημαίνει πως από την μια δεν μπορούμε να κρατάμε ανοιχτούς του διαύλους επικοινωνίας μαζί του και από την άλλη, πως δεν μπορούμε να απευθύνουμε αυστηρές προειδοποιήσεις όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και η έννομη τάξη. Η διπλωματική μας φαρέτρα είναι γεμάτη από «βέλη» και ένα από αυτά η είναι η χάραξη της οικονομικής ζώνης με την γειτονικής μας Κύπρο μέσα από την κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ όπως συνέβη και με την περίπτωση της Αιγύπτου ένα αποτέλεσμα που πραγματικά θα βύθιζε κάθε επεκτατικό θαλάσσιο όνειρο της γειτονικής μας Τουρκίας και θα αποτελέσει μια πραγματική ταφόπλακα στο ψευτο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ας μην λησμονούν τόσο εύκολα οι γείτονές και τα δικά μας βαριά διπλωματικά όπλα, ούτε το γεγονός πως με λόγια και απειλές δεν χτίζονται ανώγια και κατώγια.
Η Ελλάδα πρέπει από την μια να κάνει την κρίση ευκαιρία σε διπλωματικό επίπεδο, να αναλάβει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο για το περιορισμό εχθροπραξιών και συγκρούσεων. Με όχημα και κεφάλαιο τον ισχυρό της ομογενειακό παράγοντα σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, την δεσπόζουσα στρατηγική της θέση που κατέχει στα βαλκάνια, το σταυροδρόμι που αποτελεί για την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και τις παραδοσιακές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί ανά τους αιώνες, με λαούς και Κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αμυντική βιομηχανία, να δημιουργήσουμε με την μορφή ΣΔΙΤ νέα εργοστάσια μέσα από τα οποία θα καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όπλα, πυρομαχικά, drones, τηλεκατευθυνόμενα μίνι υποβρύχια άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και συνάμα, να μετατραπούμε σε ένα αξιόπιστο πωλητή στρατιωτικού υλικού σε μια σειρά από χώρες με στενές διπλωματικές χώρες. Όπως επίσης, είναι ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το ενιαίο αμυντικό χώρο με την Κύπρο, και να του δώσουμε μια νέα υπόσταση. Οι προκλήσεις απαιτούν λύσεις και σχεδιασμό, όχι μεμψιμοιρίες, δάκρυα, αλληλοκατηγορίες, και κορόνες και προπαντός εγρήγορση, εθνική ομοψυχία και σθένος.
«…λίγο ακόμα, να σηκωθούμε
λίγο ψηλότερα.»
Δημήτρης Καλογερόπουλος,
Βουλευτής Β2’ Δυτικός Τομέας Αθηνών,Νέα Δημοκρατία