
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ»
- 25 Ιουλ 2025
- πολιτική
Η τοποθέτηση Χαρίτση έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία Κουμουνδούρου και Πατησίων φαίνεται πως βρίσκουν κοινό βηματισμό, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Με διάθεση αποστασιοποίησης από μια ενδεχόμενη «ολική επιστροφή» του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και με αιχμές σχετικά με τη σεναριολογία που αναπτύσσεται αναφορικά με τα επόμενα βήματα του πρώην πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ.
Η δεύτερη ευκαιρία για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Μιλώντας στο Action 24, ο κ. Χαρίτσης, αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες κοινές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στην πρόταση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, ρωτήθηκε εάν αυτές οι κοινές δράσεις λειτουργούν ως «θωράκιση» των δύο κομμάτων απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο κόμμα Τσίπρα. «Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην εδραιωθεί η εξουσία του καθεστώτος Μητσοτάκη στη χώρα», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχει αντιπολίτευση, γιατί πολλές φορές ακούω το περίφημο ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση». Επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε τοποθετήσεις του κατά καιρούς, έχει εντοπίσει «έλλειμμα αντιπολίτευσης».
«Οποιος έχει προτάσεις, πρόγραμμα, θέσεις, αρχές, πρέπει να τις καταθέσει δημοσίως», συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Δεν μπορούμε συνέχεια να συζητάμε επί σεναρίων», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το πώς θα τοποθετούνταν ενώπιον ενός προσκλητηρίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. «Ποιο προσκλητήριο, ποιο πρόγραμμα, με ποιες θέσεις, τι θα πούμε για όλα τα μεγάλα ζητήματα; Εμείς (ως Νέα Αριστερά) έχουμε θέσεις», κατέληξε.
Κοινός βηματισμός
Η τοποθέτηση Χαρίτση έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία Κουμουνδούρου και Πατησίων φαίνεται πως βρίσκουν κοινό βηματισμό, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η κοινή πρόταση Προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η τροπολογία για επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν «παγώσει». Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η αδυναμία συνεννόησης στο θέμα της Προανακριτικής για τα Τέμπη. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά είχε πρόσφατα αποφασίσει το μονοπάτι της αυτονομίας, παρά τις φωνές πολλών στελεχών –ανάμεσά τους και των Αλέξη Χαρίτση και Εφης Αχτσιόγλου – περί αναγκαίας εκκίνησης άμεσου διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου.