ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
- 17 Μαρ 2023
- διεθνή
Παιδιά και νέοι ήταν ανάμεσα σε όσους υπέστησαν βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα από τον Σεπτέμβριο, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.
Παιδιά υπέστησαν ξυλοδαρμούς, μαστιγώσεις, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των μυστικών υπηρεσιών αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας στην Ισλαμική Δημοκρατία, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κείμενο.
Η χρήση μεθόδων «αδιανόητης σκληρότητας» σε βάρος των νέων από τις αρχές είχε σκοπό να τους αποτρέψει να διαδηλώνουν, εκτιμά η Αμνηστία.
«Προκαλεί αποτροπιασμό το γεγονός ότι κρατικοί λειτουργοί καταχρώνται με τέτοιο τρόπο την εξουσία τους, σε βάρος ευάλωτων και φοβισμένων παιδιών, προκαλώντας ακραίο πόνο (…) στα ίδια και στις οικογένειές τους, αφήνοντάς τους βαθιές ουλές, σωματικές και ψυχικές», τόνισε ο Ντίτερ Καργκ, ειδικός για το Ιράν στο γερμανικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ κάνει λόγο για βία σε βάρος παιδιών και νέων ήδη αμέσως μετά τη σύλληψή τους, αρχίζοντας με ξυλοδαρμούς μέσα σε οχήματα των αρχών.
Στις φυλακές, παιδιά υπέστησαν ηλεκτροσόκ, αναγκάστηκαν να πάρουν χάπια που δεν είναι ακόμα γνωστό ποια δραστική ουσία και ποιες επιπτώσεις είχαν, ενώ απειλούνταν συνεχώς, σύμφωνα με το κείμενο.
Πριν αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά, δεσμοφύλακες τα απείλησαν πως θα προχωρούσαν στη σύλληψη των γονιών τους και άλλων συγγενών τους αν διαμαρτύρονταν για τη μεταχείρισή τους.
Κάποια από τα παιδιά που υπέστησαν βασανιστήρια ήταν ακόμα και 12 ετών, στηλιτεύει η Διεθνής Αμνηστία, που βασίζεται σε μαρτυρίες δεκάδων κρατουμένων και συγγενών.
Οι διαδηλώσεις εδώ και περίπου έξι μήνες στο Ιράν ξέσπασαν μετά τον θάνατο νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής, της Μαχσά Αμινί, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, μετά τη σύλληψή της τον Σεπτέμβριο για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Καθώς στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος συμμετείχαν κυρίως νέοι κάτω των 25 ετών, η Αμνηστία κάνει την υπόθεση πως συνελήφθησαν χιλιάδες παιδιά.
Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστικό σύστημα στο Ιράν αποκάλυψε πως προσήχθησαν πάνω από 22.000 άνθρωποι τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι λέγεται πως αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε να απελευθερωθούν αμέσως όσοι ανήλικοι παραμένουν υπό κράτηση και αξίωσε η διεθνής κοινότητα να εγγυηθεί πως οι ιρανοί αξιωματούχοι που ευθύνονται για τα βασανιστήρια σε βάρος παιδιών θα λογοδοτήσουν.
«Καθώς δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα να διενεργηθούν ανεξάρτητες έρευνες για τους βασανισμούς παιδιών στο Ιράν, καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Γερμανίας, να ασκήσουν την παγκόσμια δικαιοδοσία τους» και να προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης ιρανούς αξιωματούχους που ευθύνονται, τόνισε ο κ. Καργκ.