ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

κοινωνία

Read

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για τα 200 κιλά κοκαΐνης
  • 24 Μάι 2024
  • κοινωνία

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους συλληφθέντες για τα 200 κιλά κοκαΐνης που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες.

Η δίωξη έγινε με τις κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση-ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000€ στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικά, παράνομη είσοδο στη χώρα, προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τη DEA, το Γ’ Τελωνείο Πειραιά και το ΣΔΟΕ, κατάφεραν να εξαρθρώσουν μια εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη σε μεγάλες ποσότητες.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στον Πειραιά περισσότερα 210 κιλά κοκαΐνης τα οποία είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λατινική Αμερική και είχαν ως τελικό προορισμό την Αλβανία με το αναμενόμενο κέρδος από τη πώληση τους να ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ένας 48χρονος Αλβανός ο οποίος φρόντιζε για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, της χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τον Παναμά σε χώρες της Ευρώπης, της απόκρυψης αυτών σε εμπορευματοκιβώτια (container) με κατεύθυνση τη χώρα μας και την περαιτέρω διακίνησή τους.

Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,

ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,

τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,

πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,

-37- φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,

ζυγαριά,

-2- μοτοσικλέτες,

-17- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

κάρτα μνήμης (συσκευή usb),

-3- ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),

σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και

πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.  Ο γνωστός στις Αμερικανικές αρχές ως «Πάμπλο» είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και είχε δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τότε ότι ο «Πάμπλο» συναντούσε έναν μυστικό πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως συνεργάτης της FARC. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων προσφέρθηκε να παράσχει στην κολομβιανή οργάνωση τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και πυρομαχικά, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων