- 07 Φεβ 2023
- διεθνή
Πάνω από 2000 πλέον, οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον διπλό σεισμό-«τέρας» των 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία χθες και έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.
Για πρωτοφανές φαινόμενο καθώς δεν έχει καταγραφεί ξανά κάτι τέτοιο στην περιοχή αυτή. Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, σε σχέση με τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στον πρώτο σεισμό μεγέθους 7,8 που έγινε στην περιοχή, επισήμανε ότι είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ενόργανης σεισμολογίας.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Γκανάς ενημερώθηκε και επιβεβαίωσε τον δεύτερο σεισμό, μεγέθους 7,7 στην ίδια περιοχή και συγκλονισμένος το χαρακτήρισε παγκόσμιο γεγονός.
«Στις 12:24 έχει γίνει ακόμα ένας μεγάλος σεισμός 7,7, ναι, το επιβεβαιώνω αυτό. Αυτό από μόνο του είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Για μένα τουλάχιστον, το χαρακτηρίζω ως παγκόσμιο γεγονός να έχουμε δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 σε ένα διάστημα οκτώ ωρών» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό σημαίνει «τεράστιες καταστροφές στην περιοχή αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και βορειοδυτικής Συρίας».
«Όλη η περιοχή αυτή από Μαλάτια, Γκαζιαντέπ, Κιλίς, Αντιόχεια, Αλεξανδρέττα, Καχραμανμαράς, όλη αυτή περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Είναι μια περίπτωση από τις σπάνιες» τόνισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, ο κ. Γκανάς απάντησε πως είναι μια πιθανότητα, η οποία ισχύει για ρήγματα που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, σε απόσταση περίπου 200-300 χιλιομέτρων προς την περιοχή της Κιλικίας και προς την περιοχή του Λιβάνου και την βορειοδυτική Συρία.
«Εκεί υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες αυτά τα ρήγματα να ενεργοποιηθούν, διότι η ενέργεια η οποία έχει εκλυθεί είναι πολύ μεγάλη. Σε αποστάσεις μεγαλύτερες όπως είναι η Κύπρος με ερωτηματικό αλλά και φυσικά η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση». Εξηγώντας το «ερωτηματικό» που έβαλε για την περιοχή της Κύπρου, ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουμε από ιστορικά δεδομένα σεισμούς στο θαλάσσιο χώρο νότια της Λάρνακας και της Λεμεσού, σεισμούς κοντά στο 6 που έχουν γίνει εκεί πριν από αρκετές δεκαετίες. «Επειδή η Κύπρος είναι περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, υπάρχει ίσως εκεί μια ανάγκη για προσοχή στα επόμενα εικοσιτετράωρα» σημείωσε.