ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

«ΤΟ ΔΠΔ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ»v

Άτυπο τετ-α-τετ Πούτιν - Σι στο επικεντρο το κινεζικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία
  • 21 Μαρ 2023
  • διεθνή

Στη Μόσχα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία μετά το 2019. Ο Σι πραγματοποίησε το μεσημέρι μια ανεπίσημη συνάντηση με ον Βλαντιμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενόψει της σημερινής  επίσημης επαφής που θα έχουν, μαζί με τις αντιπροσωπείες τους.

Στις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει εξοικειωθεί «με το σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης στη Ουκρανίας, το οποίο προτάθηκε από το Πεκίνο».

«Μελετήσαμε προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θα συζητήσουμε οπωσδήποτε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες σεβόμαστε ανεπιφύλακτα. Εκτιμώ τη δίκαιη στάση σας στα διεθνή θέματα», ανέφερε ο Πούτιν.

Ακόμη, συνεχάρη τον Σι για την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα του κινεζικού κράτους για τρίτη φορά, γεγονός που δείχνει ότι «ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του Σι Τζινπίνγκ κατά την προηγούμενη δεκαετία».

«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και σας ζηλεύουμε για όσα έχετε πετύχει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους. «Σε γενικές γραμμές, η αλληλεπίδρασή μας στη διεθνή σκηνή συμβάλλει σίγουρα στην ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης και της πολυπολικότητας», είπε ακόμα ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν φίλο του, αναφέροντας: «Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, σε αποκαλώ πάντα αγαπητό μου φίλο. Είμαι πολύ χαρούμενος, που μετά από πρόσκλησή σας, επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσία σε μια κρατική επίσκεψη, ειδικά αμέσως μετά την επόμενη επανεκλογή μου ως πρόεδρος της Κίνας. Και ως πρώτη χώρα για μια επίσκεψη επέλεξα τη Ρωσία». Ακόμη, στάθηκε στην «ευημερία» της Ρωσίας, χάρη στις ενέργειες του Πούτιν.

«Στο πλαίσιο ανάπτυξης της διεθνούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας, πρέπει, αφενός, να επιτύχουμε τον στόχο της διασφάλισης της δικαιοσύνης και της ισότητας στον κόσμο και, αφετέρου, κατά τη διαδικασία αυτή, να επιτύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας», πρόσθεσε ο ηγέτης της Κίνας.

Κλείσιμο

Μετά τις δηλώσεις τους, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας άρχισαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες, ενώ η επίσημη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Κρεμλίνο, αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ταξίδι του Κινέζου ηγέτη μετά την επανεκλογή του και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ως αρχηγός κράτους, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές από το 2013, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές σε διάφορες μορφές.

Λίγες ώρες χθες, πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, η χώρα αντιδρά στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, η Κίνα καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφύγει «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα.

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσημη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές (...) θα ενεργήσουν για πραγματική πολυμέρεια, θα προωθήσουν τη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις, θα οικοδομήσουν ένα πολυπολικό κόσμο, θα βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του κόσμου».

«Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική και δίκαιη θέση της στην ουκρανική κρίση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με αμερικανικές πηγές που δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν κινεζικά πυρομαχικά στην Ουκρανία και ότι αυτά ρίφθηκαν από τη Ρωσία, ο Ουάνγκ Ουενμπίν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ, κι όχι οι Κινέζοι, προμηθεύουν όπλα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως την ρωσική εισβολή και επικρίνει τις ΗΠΑ για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, όπως και το NATO ότι δεν έλαβε υπόψη του τις ρωσικές ανησυχίες στο ζήτημα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει καλέσει εξάλλου σε διάλογο και ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης ως εκ τούτου της Ουκρανίας.

 

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων