ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

Η Κοινοπολιτεία «τρίζει»
  • 08 Μάι 2023
  • διεθνή

Οι ηγέτες της Τζαμάικας και της Μπελίζ, χώρες της Κοινοπολιτείας των οποίων ο Κάρολος Γ’ είναι βασιλιάς, έδειξαν την Πέμπτη την επιθυμία τους να γίνουν δημοκρατίες, σε συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν δύο ημέρες πριν από τη στέψη του Βρετανού ηγέτη.

“Ήρθε η ώρα. Η Τζαμάικα στα χέρια της Τζαμάικας», δήλωσε στο Sky News η υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων της Τζαμάικα, Marlene Malahoo Forte. Είπε ότι το Κίνγκστον σκέφτεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το θέμα ήδη από το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρωθυπουργός της Μπελίζ, Johnny Briceño, είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» η χώρα του να είναι η επόμενη που θα γίνει δημοκρατία. Η ανακοίνωση πέφτει δύο ημέρες πριν από τη στέψη του Καρόλου Γ’, βασιλιά της Τζαμάικα και της Μπελίζ καθώς και άλλων 13 βασιλείων σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση του Μπελίζ ψήφισε νόμο πέρυσι με στόχο τη δημιουργία μιας συνταγματικής επιτροπής η οποία πρέπει να μελετήσει αρκετούς δρόμους μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού της χώρας σε δημοκρατία.

«Πολλοί Τζαμαϊκανοί έτρεφαν μια θερμή στοργή για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», είπε η Μαρλέν Μαλαχού Φόρτε. «Αλλά δεν ταυτίζονται με τον βασιλιά Κάρολο. Είναι ό,τι πιο ξένο για εμάς». Αναφερόμενη στην «σύνθετη» σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η Marlene Malahoo Forte είπε ότι το να γίνεις δημοκρατία «σημαίνει αποχαιρετισμός  σε μια μορφή διακυβέρνησης που συνδέεται με ένα οδυνηρό παρελθόν αποικιοκρατίας και δουλεμπορίου».

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του πρίγκιπα Γουίλιαμ στην Καραϊβική στις αρχές του 2022, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness είχε ήδη θεωρήσει τη μετάβαση της χώρας του σε ένα δημοκρατικό καθεστώς «αναπόφευκτη». Η περιοδεία του Γουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ είχε ως αποτέλεσμα μια δύσκολη αντιπαράθεση που αμαυρώθηκε από διαμαρτυρίες και το ζευγάρι είχε κληθεί να απολογηθεί για το παρελθόν της σκλαβιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το θέμα της δουλείας

Είναι επίσης η ανάμνηση της δουλείας που τονίζει ο πρωθυπουργός της Μπελίζ, επικρίνοντας έντονα την άρνηση του Βρετανού ομολόγου του Rishi Sunak να απολογηθεί για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Νομίζω ότι έχει ηθική ευθύνη να μπορεί να ζητήσει τουλάχιστον μια συγγνώμη», είπε. Η βασιλική οικογένεια δεν ζήτησε ποτέ επίσημα συγγνώμη, με τον Κάρολο να αποκαλεί απλώς τη δουλεία «τρομερή θηριωδία», ενώ ο Γουίλιαμ εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη».

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, ο Rishi Sunak δήλωσε ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου. «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε, φυσικά, στο να κατανοήσουμε την ιστορία μας σε όλα της τα στοιχεία και να μην απομακρυνθούμε από αυτήν, αλλά να διασφαλίσουμε ότι σήμερα έχουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανεκτική για ανθρώπους κάθε καταγωγής». δηλώθηκε.

Παράδειγμα από τα Μπαρμπάντος

Οι ρεπουμπλικανικές τάσεις είναι ολοένα και πιο έντονες σε ορισμένες σφαίρες της Κοινοπολιτείας, μερικές από τις οποίες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Μπαρμπάντος, που έγινε δημοκρατία το 2021. Μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, ο Πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είχε επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή του να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα «στα επόμενα τρία χρόνια».

Πριν από τη στέψη, αρκετοί ηγέτες κρατών της Κοινοπολιτείας μίλησαν με τον Βασιλιά ή άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, ο οποίος θα στέψει τον Κάρολο, θα καλέσει «όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης» στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα άλλα 14 βασίλεια των οποίων ο Κάρολος είναι αρχηγός του κράτους «να αποτίσουν φόρο τιμής, με την καρδιά και τη φωνή τους, στον αδιαμφισβήτητο βασιλιά τους, υπερασπιστή όλων».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων