ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
- 21 Σεπ 2023
- διεθνή
Εκεχειρία ανακοινώθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την τελευταία αναζωπύρωση που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες. Οι Αρμένιοι συμφώνησαν να αφοπλιστούν μετά από αίτημα του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αρμένιοι του θύλακα που βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων συμφώνησαν, με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν, να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν, μετέδωσε παράλληλα το IFAX, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Είχε προηγηθεί αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε "τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τρία χρόνια έπειτα από έναν πόλεμο που κατέληξε στην ήττα της Αρμενίας, η χθεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους 29 νεκρούς συζητήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη Γαλλία να ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε το βράδυ της τριτης τα στρατεύματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ – μιας περιοχής που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας, η πλειονότητα των κατοίκων της όμως είναι Αρμένιοι– να παραδώσουν τα όπλα, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
"Οι παράνομες ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας πρέπει να υψώσουν λευκή σημαία, να παραδώσουν όλα τα όπλα τους και το παράνομο καθεστώς πρέπει να διαλυθεί. Διαφορετικά οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλους", τόνισε.
Σε περίπτωση παράδοσης των αυτονομιστών του θύλακα, η αζέρικη προεδρία πρότεινε συνομιλίες "με εκπροσώπους του αρμένικου πληθυσμού του Καραμπάχ στη Γεβλάχ", μια πόλη του Αζερμπαϊτζάν, 295 χιλιόμετρα δυτικά του Μπακού.
Νωρίτερα οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.
Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα.
«Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο Μισέλ στο X.
Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Όπως ανέφερε η ίδια, η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε "εκ των προτέρων" τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (...) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Η Γαλλία καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «ιδιαίτερα επικίνδυνη».
"Υπάρχουν μέχρι στιγμής 32 νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 7 νεκροί (εκ των οποίων 2 παιδιά) και 35 τραυματίες (εκ των οποίων 13 παιδιά) στον άμαχο πληθυσμό", αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Αναχίτ Μανασιάν, αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τις αρχές και είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.