ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
- 11 Δεκ 2023
- διεθνή
Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σ' ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, μετέδωσε το Bloomberg News επικαλούμενο τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ.
Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η μαχητική οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Στάγεχ σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.
«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς αφού ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινές κωμοπόλεις και χωριά σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ.
Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 τραυματισθεί αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε απάντηση για την επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Περίπλοκο ζήτημα
Το ζήτημα του ποιος θα διατηρήσει τον νόμο και την τάξη μετά τη σύγκρουση είναι βαθιά περίπλοκο, λένε οι ειδικοί. Οι ισραηλινές αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη να γίνουν τέτοια σχέδια, όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν μαζί τους την περασμένη εβδομάδα, όμως δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και φαίνεται να θέλουν να αποφασίσουν άλλοι.
Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, επειδή δεν πιστεύουν ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τις ανησυχίες τους. Οι αραβικές χώρες είναι βαθύτατα επιφυλακτικές ως προς την αποστολή των δυνάμεων ασφαλείας τους, επειδή ανησυχούν για την περίπτωση που χρειασθεί να επιβληθεί βία στους Παλαιστίνιους όταν παραστεί ανάγκη.
Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η εστίαση στην ενδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής και τελικά σε ένα πλήρες παλαιστινιακό κράτος, είναι ένας τρόπος να εξαναγκαστούν οι αραβικές χώρες να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για την περίπλοκη μετάβαση και ενδεχομένως να λάβουν μέρος σε αυτές, είπε.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ως τη μακροπρόθεσμη λύση, έχει κάνει ελάχιστα για τους Παλαιστίνιους τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρός της, ο Αμπάς, θεωρείται ευρέως αναποτελεσματικός και κουρασμένος καθώς διανύει το 18ο έτος της υποτιθέμενης τετραετούς θητείας του.
Η αξιοπιστία της με τον παλαιστινιακό λαό έχει υπονομευθεί από τον ρόλο της στην ασφάλεια στη Δυτική Όχθη, όπου η αστυνομία της έχει χρεωθεί όχι μόνο την προστασία των Παλαιστινίων, αλλά και κατ' επέκταση την υποβοήθηση της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.
«Η Αρχή θεωρείται διεφθαρμένη και στερείται υποστήριξης από τον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρει ο Σάουκι Ίσα, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Βηθλεέμ και πρώην υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν σκέφτονται τις καλύτερες ημέρες το διάστημα μεταξύ 2007 και 2013, όταν ο Σαλάμ Φαγιάντ, πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διετέλεσε πρωθυπουργός της Αρχής. Βελτίωσε την ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν λένε ρητά ότι ο Αμπάς πρέπει να φύγει, ούτε αποτολμούν να εκφράσουν γνώμη για το ποιος θα πρέπει να τον αντικαταστήσει, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι και οι περιφερειακοί υποστηρικτές τους πρέπει να κάνουν αυτή τη συζήτηση.
Ωστόσο, έχουν ιδέες για βασικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις βάσεις για μια πιο ανοιχτή κοινωνία στη Γάζα, η οποία δεν έχει την ευκαιρία να ψηφίσει σε εκλογές από το 2006. Μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάς την περασμένη Πέμπτη, ο Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει μεταρρυθμίσεις που θα «ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού».
Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και να βελτιώσει την υποστήριξη για τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Μπλίνκεν Τελικά, όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους για να επιλέξουν την ηγεσία, αν και φάνηκε να υποδηλώνει ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
«Υποστηρίζουμε τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Παλαιστίνη. Εντούτοις πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία και είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε καθώς μετακινούμαστε από τη σύγκρουση σε αυτό που αποκαλούμε την επόμενη μέρα», δήλωσε.