ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Στα τρακτέρ οι θυμωμένοι Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί αγρότες κατά της Πράσινης Συμφωνίας
  • 23 Ιαν 2024
  • διεθνή

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, δημοσίευμα του Guillaume de Calignon στη βελγική Les Echos κάνει λόγο για θυμό που επικρατεί μεταξύ των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, τόσο εναντίον των Βρυξελλών και της Πράσινης Συμφωνίας τους.

Όπως είναι γνωστό ρυθμίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και κατηγορείται για πολλαπλασιασμό των προτύπων, όσο και ενάντια των κυβερνήσεων και της πολιτικής τους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και των αυξήσεων του κόστους, που εν μέρει προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρεται στο κίνημα στην Ολλανδία το καλοκαίρι του 2022, που οδήγησε το Citizen Farmer Movement (το BBB) στο να προσελκύσει το 20% των ψήφων στις εκλογές του Μαρτίου 2023, με αποτέλεσμα το ολλανδικό κράτος να εγκαταλείψει, τουλάχιστον για λίγο, τους κλιματικούς στόχους του, καθώς και στην κινητοποίηση στο Βέλγιο, που οδήγησε τον Πρωθυπουργό Alexander De Croo, στην υιοθέτηση της ιδέας μιας «ευρωπαϊκής ρυθμιστικής διακοπής», που προτάθηκε από τον Emmanuel Macron την άνοιξη του 2023.

Σημειώνεται, ότι τέτοιες επικρίσεις επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετά χρόνια από τον Ούγγρο ηγέτη Viktor Orban ή από τους Πολωνούς συντηρητικούς Piis, ενώ ως προς την κινητοποίηση των Γερμανών αγροτών, αρχές Ιανουαρίου, και τη μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο, με την υποστήριξη τεχνιτών και φορτηγατζήδων, ο δημοσιογράφος εκτιμά, ότι θυμίζει τα γαλλικά «Κίτρινα Γιλέκα». Επισημαίνει την διαφοροποίηση της αιτίας των κινητοποιήσεων των αγροτών στην Πολωνία και τη Ρουμανία, υπογραμμίζοντας, ότι δεν έχει ως κύρια αιτία των κλιματικούς κανονισμούς, αλλά είναι θέμα έκφρασης ενός φόβου, εκείνου του ανταγωνισμού από αγροτικά προϊόντα από την Ουκρανία.

Η κακή οικονομική συγκυρία εξηγεί επίσης τα διάφορα κοινωνικά κινήματα των αγροτών, σημειώνει ο δημοσιογράφος, κατά τον οποίον, ο υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και σχεδόν στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το INSEE, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% σε όγκο στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει, ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται πολύ απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.

Σε κάθε περίπτωση, λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αυτές οι «γελοιότητες» εγκυμονούν κινδύνους για την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο, όπου τα λαϊκίστικα κόμματα βρίσκονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, τονίζει ο δ/φος, υπογραμμίζοντας τις επικρίσεις των τελευταίων κατά των πολιτικών των Βρυξελλών για το κλίμα και την εκμετάλλευση τους για στήριξη των αγροτών. Αυτή η αγροτική εξέγερση δεν πρέπει να μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε μάχη μεταξύ των ψηφοφόρων της υπαίθρου εναντίον εκείνων των πόλεων, καταλήγει.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων