- 21 Μαρ 2024
- διεθνή
Η Ρωσία εδραιώνει παράνομα τον έλεγχό της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη δημιουργώντας «κλίμα φόβου» με πρακτικές όπως η αυθαίρετη κράτηση, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία.
Μιλώντας ενόψει της δημοσίευσης ολοκληρωμένης έκθεσης της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU) σχετικά με τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στη διάρκεια της εισβολής της από το 2022, η επικεφαλής της αποστολής, Ντανιέλ Μπελ, τόνισε ότι η Ρωσία παραβίασε δικαιώματα με σκοπό να τρομοκρατήσει τους κατοίκους των περιοχών και να τους αναγκάσει να συνεργαστούν.
«Αυτές οι συνδυασμένες ενέργειες λογοκρισίας, επιτήρησης, πολιτικής καταπίεσης, καταστολής της ελευθερίας του λόγου, περιορισμών στην κίνηση… δημιούργησαν κλίμα φόβου με το οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε συστηματικά να διαλύσει τα ουκρανικά συστήματα διακυβέρνησης και διοίκησης», όπως ανέφερε σε συνέντευξή της.
Οι ρωσικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τα κύρια σημεία της έκθεσης του ΟΗΕ.
Απορρίπτει τις κατηγορίες η Μόσχα
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει θηριωδίες ή έχουν επιτεθεί σκόπιμα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Ομάδες αυτονομιστών κατέλαβαν δύο περιφερειακές πρωτεύουσες στην ανατολική Ουκρανία την ίδια χρονιά.
Η εισβολή του 2022 οδήγησε στην κατάληψη περισσότερων εκτάσεων από τη Μόσχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία.
Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει πάνω από το 17% της επικράτειας της Ουκρανίας, όπου διαμένουν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν είχαν πρόσβαση σε κατεχόμενα εδάφη, αλλά βασίστηκαν σε περισσότερες από 2.300 συνεντεύξεις με άτομα που είχαν ζήσει στα κατεχόμενα, τα είχαν εγκαταλείψει ή ζούσαν σε απελευθερωμένες περιοχές.