ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος
  • 29 Μάι 2024
  • διεθνή

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν και επίσημα το παλαιστινιακό κράτος χθες, με τις αντιδράσεις του Ισραήλ να είναι οργισμένες. Πρόκειται για μια κίνηση που αυξάνει τη διεθνή πίεση προς το Τελ Αβίβ, το οποίο εντείνει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στη Ράφα με στόχο την «εξόντωση» της Χαμάς.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγκρία δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο «υιοθέτησε μια σημαντική απόφαση για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», η οποία έχει «έναν στόχο: να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν την ειρήνη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο θα προβεί στην κίνηση αυτή.

Οργισμένη αντίδραση από Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ξέσπασε εναντίον της Ισπανίας στο Χ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Σάντσεθ «είναι συνένοχη στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Εβραίων και σε εγκλήματα πολέμου». «Ο Χαμενεΐ, ο Σινουάρ και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιολάντα Ντίαζ καλούν στην εξάλειψη του Ισραήλ και στην ίδρυση ενός ισλαμικού παλαιστινιακού κράτους τρόμου από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα», έγραψε ο Κατζ στο X.

«Σάντσεζ, όταν δεν απολύεις τον αναπληρωτή σου και δηλώνεις την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους - είσαι συνέταιρος στην υποκίνηση της γενοκτονίας των Εβραίων και στα εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Κατζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε ανέφερε σε δήλωσή του ότι «για περισσότερα από 30 χρόνια, η Νορβηγία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα, που η Νορβηγία αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελεί ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης».

Η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσης επίσημα το παλαιστινιακό κράτος. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε να καθιερώσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα», ανέφερε η δήλωση μετά από ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου «Θα διοριστεί πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο κράτος της Παλαιστίνης μαζί με μια πλήρη πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Ραμάλα».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις η κίνηση αυτή αφορούσε τη διατήρηση της ελπίδας για ειρήνη. «Αυτή η απόφαση της Ιρλανδίας αφορά τη διατήρηση της ελπίδας ζωντανής. Πρόκειται για την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε στη δήλωσή του.

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα», είπε ο ίδιος.

Ενώ δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, καμία από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις δεν το έχει κάνει. Παρόλα αυτά, η προσθήκη τριών ευρωπαϊκών χωρών στην ομάδα αποτελεί νίκη για τις παλαιστινιακές προσπάθειες, μεταδίδει το Associated Press.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin δήλωσε ότι «για πρώτη φορά σε συνάντηση της ΕΕ, με πραγματικό τρόπο, είδα μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις» για το Ισραήλ.

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά συχνά ευθυγραμμίζει την εξωτερική της πολιτική με το μπλοκ, παρέδωσε διπλωματικά έγγραφα στην παλαιστινιακή κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο πριν από την επίσημη αναγνώρισή της.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ στήριξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο εισαγγελέας του οποίου ζητά ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς και για τους ηγέτες της Χαμάς.

Η επίσημη δήλωση και η συνακόλουθη διπλωματική διαμάχη έρχονται πάνω από επτά μήνες μετά τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία μέλη της ισλαμικής οργάνωσης εισέβαλαν από τα σύνορα της Γάζας στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 252 ομήρους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς αναφέρει ότι περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι στη Λωρίδα έχουν σκοτωθεί ή θεωρούνται νεκροί στις μάχες μέχρι στιγμής, αν και μόνο περίπου 24.000 νεκροί έχουν ταυτοποιηθεί στα νοσοκομεία. Ο απολογισμός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευτεί, περιλαμβάνει περίπου 15.000 τρομοκράτες που το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει σε μάχες. Το Ισραήλ λέει επίσης ότι σκότωσε περίπου 1.000 τρομοκράτες μέσα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η κοινή ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ισραηλινών αρχών, οι οποίες κάλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών στο Τελ Αβίβ στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τους έδειξαν βίντεο από την επίθεση και τις απαγωγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περίπου 140 χώρες -περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Εθνών- αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Η προσθήκη τριών δυτικοευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την ομάδα μπορεί να ασκήσει πίεση στα βαριά χαρτιά της ΕΕ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει σχετικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους την Πέμπτη και θα διαβιβάσει την απόφασή της στο κοινοβούλιο για τελική έγκριση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά λένε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Σάντσεθ είπε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «μια απόφαση που δεν υιοθετούμε εναντίον κανενός, και κυρίως εναντίον του Ισραήλ, ενός φιλικού λαού τον οποίο σεβόμαστε, τον οποίο εκτιμούμε και με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση».

Ο σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του ενώπιον του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, έχει περάσει μήνες περιοδεύοντας σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων στάσεων στο Όσλο και το Δουβλίνο, για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε την απάντηση του Ισραήλ.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην υποστήριξη της ταλαιπωρημένης Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα με ένα αιματηρό πραξικόπημα από τη Χαμάς το 2007. Κατέθεσε το όραμά του για ένα κράτος που θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή και θα πρέπει να συνδέει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω ενός διαδρόμου με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ και θεωρεί ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης, συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας και τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν εδώ και καιρό ένα ανεξάρτητο κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τον οποίο γειτονικές αραβικές χώρες προσπάθησαν να εξαφανίσουν το εβραϊκό κράτος. Η ιδέα ενός χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μέσω του Ισραήλ συζητήθηκε σε προηγούμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί σοβαρές ή ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων