Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
- 04 Jul 2023
- οικονομία
Στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η TτΕ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης και η πορεία της οικονομίας της Κίνας εντείνουν την αβεβαιότητα γύρω από τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των τιμών της ενέργειας.
Μπορεί η προσώρας επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα που προηγήθηκε και την κάμψη της ενεργειακής ζήτησης, λόγω της χαμηλότερης οικονομικής μεγέθυνσης, να μείωσαν σταδιακά την τιμή του αερίου όλων των τύπων, ωστόσο, όλα αυτά δεν συνιστούν εφησυχασμό. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται να προκύψει μειωμένη επάρκεια της Ευρώπης τον ερχόμενο χειμώνα, κάτι το οποίο ενδέχεται να εκτινάξει και πάλι τις τιμές του φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται, η τιμή του αερίου όλων των τύπων έφθασε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Στην Ευρώπη, η μέση τιμή του αερίου μειώθηκε τον συγκεκριμένο μήνα κατά 72% έναντι του Δεκεμβρίου του 2022 και κατά 85,6% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη ζήτηση LNG, για να καλυφθεί το κενό του αερίου των αγωγών, συγκράτησε την πτώση της τιμής του υγροποιημένου αερίου, που περιορίστηκε σε μείωση 31,8% τον Μάιο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, δύο κρίσιμα ζητήματα για την ΤτΕ ΕΛΛ -0,60% παραμένουν χρόνιες και εγγενείς αδυναμίες για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο που αναδεικνύει είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, εστιάζοντας στον μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών, τον οποίο θεωρεί αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν η αναφορά στον τελευταίο σχετίζεται με τα προσωρινά μέτρα λόγω ενεργειακής κρίσης (προαναγγελία τιμολόγησης ένα μήνα πριν) ή άλλες παραμέτρους.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την υψηλή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή, κυρίως, το φυσικό αέριο.
Η TτΕ, στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση των συστημάτων αποθήκευσης.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών θεωρεί κρίσιμη την αξιοποίηση των πόρων του RePowerEU, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση.
Εκτός, όμως, από την υλοποίηση νέων επενδύσεων υποδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού στις νέες τεχνολογίες.
Και κλείνει με την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός της ενέργειας στη διάρκεια του 2023 αναμένεται να σημειώσει αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς, με το σκεπτικό ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αναμένεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2022. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμά ότι θα συμβάλουν και οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις οποίες η TτΕ φαίνεται ότι συνυπολογίζει για το σύνολο του έτους.