ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

οικονομία

Read

ΤτΕ

Πάνω από το 2019 οι τουριστικές εισπράξεις εξαμήνου
  • 22 Aug 2023
  • οικονομία

Υπέρβαση εσόδων τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και τον Ιούνιο, έναντι της προηγούμενης χρονιάς αλλά και του 2019, όταν καταγράφηκε ρεκόρ καταγράφεται στα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας  η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 6,17 δισ. ευρώ. Το μέγεθος συγκρίνεται με τα 4,98 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 και τα 5,41 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019.

Ειδικότερα τον περασμένο Ιούνιο, τα έσοδα ήταν 2,93 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της TτΕ:

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 204,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 638,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 24,2% σε τρέχουσες τιμές (-9,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18,5% σε τρέχουσες τιμές (-5,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% σε τρέχουσες τιμές (-3,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 2,9% (-3,3% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ τo ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 17,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι του Ιουνίου του 2022, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,9 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, παρά τη μικρή πτώση των εξαγωγών, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 2,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 7,2% (-1,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 1,5% ( 1,0% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2023, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μικρό έλλειμμα 56,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας, καθώς και λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 694,4 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 6,0 δισ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν μείωση κατά 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 383,9 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 674,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 183,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 519,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, της μείωσης κατά 45,5 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 372,0 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 973,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), αλλά και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 372,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντισταθμίστηκαν ως ένα βαθμό από τη μείωση κατά 331,5 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 691,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,0 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 5,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 3,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση κατά 214,6 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,7 δισ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την άνοδο κατά 3,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), αλλά και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,7 δισ. ευρώ), οι οποίες ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 295,8 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιουνίου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,0 δισ. ευρώ, έναντι 11,0 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2022.

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy