ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
- 22 Nov 2023
- οικονομία
Ρυθμό ανάπτυξης 2,9% με πληθωρισμό στο 2,6% από 4,1% φέτος, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ με δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 152,2% του ΑΕΠ από 160,3% φέτος προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει καθαρή αύξηση πρωτογενών δαπανών 0,4%, όταν οι κατευθύνσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα ορίζουν ανώτερο όριο αύξησης κατά 2,6%.
Οι δημοσιονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών διαμορφώνουν ένα τοπίο εντός του οποίου η ελληνική οικονομία φαίνεται να καλύπτει τους κανόνες της ΕΕ, είτε επανέλθει το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας, στον βαθμό που δεν υπάρξει έγκαιρη συμφωνία στο Ecofin, είτε εφαρμοστεί η συνταγή της Κομισιόν για τις αλλαγές.
Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επικείμενες αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, την καταβολή έκτακτων επιδομάτων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες μισθωτών και συνταξιούχων.
Το μεγαλύτερο πακέτο 931 εκατ. ευρώ μοιράζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις αλλαγές στο μισθολόγιο που φέρνουν οριζόντιες αυξήσεις από 70 ευρώ τον μήνα σε όλους, αύξηση 20 έως 50 ευρώ για τα επιδόματα τέκνων και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο νέο πακέτο αφορά την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συνολικού κόστους 382 εκατ. ευρώ.
Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και στους συνταξιούχους συνεχίζει να αφαιρεί 476 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ οριακό είναι το κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, καθώς υπολογίζεται σε 26 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά έχει κόστος 135 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ο προϋπολογισμός ενσωματώνει αυξήσεις συντάξεων 3%, συνολικού κόστους 430 εκατ. ευρώ.
Τι αλλάζει στον ΦΠΑ
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας Covid-19 στις μεταφορές, σε γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, σε γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης καθώς και απινιδωτές.
Επιπροσθέτως, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί αναμένεται να επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες.
Ο μειωμένος συντελεστής δεν αναμένεται να επεκταθεί στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.