ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΣΚΡΕΚΑ
- 10 Jan 2024
- οικονομία
Μέτρα κατά της ακρίβειας ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Την προαναγγελία έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Με τα πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία και παραπλανητικές εκπτώσεις να υπερβαίνουν τα 13,5 εκατ. ευρώ το 2023, με κλειδωμένο περιθώριο κέρδους, καλάθι του νοικοκυριού και μέτρα όπως τη μόνιμη μείωση τιμής 5%, η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναδεικνύεται κάτι παραπάνω από ανθεκτική.
Τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών, της ακρίβειας, δεν έχουν καταφέρει να αφήσουν το αποτύπωμά τους στους δείκτες που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Νοέμβριο «έτρεχε» με 9% ενώ τα μηνύματα και για τον Δεκέμβριο δεν είναι ευοίωνα, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat, καθώς τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αποτελούν «καύσιμο» για τον πληθωρισμό.
Οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο από 2,4% ένα χρόνο νωρίτερα.
Την άνοδο του Δείκτη τροφοδότησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, που είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) ενώ φρένο στην άνοδο έβαλε η ενέργεια με πτώση -6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο.
Σε αυτό το περιβάλλον το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης επικεντρώνεται στις εμπορικές πρακτικές με τις προωθητικές ενέργειες στο επίκεντρο αλλά και δέσμη μέτρων που θα κάνει απαγορευτικό για κάποιον να προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Άλλωστε η «βόμβα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την έρευνα στα βρεφικά γάλατα τα οποία οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν έως και 213% ακριβότερα από ό,τι πληρώνουν για το ίδιο ακριβώς προϊόν, καταναλωτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση. Ήδη χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών, ακόμη και αν χρειαστεί η Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τις εταιρείες.
Όπως είπε χθες, με απόφαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τις πολυεθνικές για την μείωση των τιμών του βρεφικού γάλακτος προς όφελος των καταναλωτών.
«Μείωση τιμών ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε»
Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζονται και μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες. Όπως είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την έναρξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, «στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ετοιμάζουμε μεταρρύθμιση, ώστε να δούμε τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αποκλιμακώνονται. Θα εφαρμόσουμε μια δέσμη μέτρων όπου θα κάνει απαγορευτικό για κάποιον να προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα σας ανακοινώσουμε αυτά τα μέτρα το επόμενο διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διορθώνουμε τις στρεβλές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε».
Στο θέμα των πολυεθνικών και των υψηλότερων τιμών που διατίθενται στην Ελλάδα κάποια από τα προϊόντα τους, με αφορμή τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόσο για το βρεφικό γάλα όσο και για τις τιμές των απορρυπαντικών, αναμένεται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, όπως προανήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης.
Αποδεχόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα με τα βρεφικά γάλατα, βάζοντας και την προσωπική διάσταση όντας νέος πατέρας με μωρό λίγων μηνών, έκανε λόγο για ένα σημαντικό ζήτημα, όπως γενικότερα για την εισαγόμενη ακρίβεια, όπως είπε, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι Έλληνες πολίτες.