ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

οικονομία

Read

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

«Κλειδί» για παρεμπόριο και έλεγχο καπνίσματος, η φορολόγηση
  • 19 Apr 2024
  • οικονομία

Μπορεί το 60% των Ευρωπαίων να γνωρίζει ότι η χώρα τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με το παράνομο εμπόριο καπνού ωστόσο μόλις το 6% αντιλαμβάνεται το δυσθεώρητο ύψος των φόρων που χάνεται ετησίως. 

Ενώ είναι κοινός τόπος για οκτώ στους δέκα ότι  η ακραία φορολόγηση καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη οδηγεί σε έξαρση το παράνομο εμπόριο.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Povaddo που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της PhillipMorris International (PMI) που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο της έρευνας σε περισσότερους από 14.000 Ευρωπαίους μεταξύ 14 χωρών (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία και Ουκρανία) εστιάστηκε στο ποια είναι η γνώμη των πολιτών σχετικά με τις αποφάσεις χάραξης πολιτικής για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού και νικοτίνης.

Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς από την ΕΕ

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμούν ότι «η Ε.Ε. δεν επικεντρώνεται στα πιο πιεστικά ζητήματα της επικαιρότητας επειδή αναλώνεται σε άλλα, λιγότερο σημαντικά ζητήματα».

Στην πεντάδα των ζητημάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους είναι το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μετανάστευση, η γενικότερη οικονομική κατάσταση και το περιβάλλον/κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα οι πολίτες των 13 κρατών μελών που συμμετέχουν στην έρευνα έχουν αρνητικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν με τους Έλληνες να είναι οι πλέον αρνητικοί αφού το 79% πιστεύει ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών δεν λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη, το 77% ότι δεν εξετάζει τις πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες και το 77% ότι στο παρελθόν έχει εγκρίνει αποφάσεις με αρνητικές συνέπειες για τα κράτη μέλη.

Μάστιγα για τα φορολογικά έσοδα το παράνομο εμπόριο καπνού

Σε ό,τι αφορά το παράνομο εμπόριο καπνού, οι απώλειες του οποίου με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κυμάνθηκαν στα 10-15 δισεκ. ευρώ το 2022 και στην Ελλάδα στα 519 εκατ. ευρώ, οι επιπτώσεις του είναι σε μεγάλο βαθμό αντιληπτές και κατανοητές, ακόμη και αν το μέγεθος του ζητήματος υποτιμάται. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

·        Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (88%) έναντι 80% των απαντήσεων που έδωσαν συνολικά οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύει ότι ακραίες φορολογικές αυξήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των παράνομων πωλήσεων καπνού καθώς οι καπνιστές στρέφονται σε άλλες πηγές για να αγοράσουν φθηνότερο καπνό και προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη.

·        Το 85% στην Ελλάδα- έναντι 77% των Ευρωπαίων- συμφωνεί ότι το παράνομο εμπόριο καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη στερεί σημαντικά φορολογικά έσοδα από τις κυβερνήσεις.

·        Το 80% των Ελλήνων συμφωνεί ότι η απαγόρευση ορισμένων προϊόντων καπνού και νικοτίνης δεν θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μείωση της κατανάλωσης. Αντ' αυτού, οι καταναλωτές θα αναζητήσουν αυτά τα προϊόντα στη μαύρη αγορά.

·        Το 73% των ερωτηθέντων συμφωνεί και το 79% στην Ελλάδα πιστεύει ότι  το παράνομο εμπόριο καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στη χώρα.

·        Το 69% των ερωτηθέντων και το 70% στην Ελλάδα συμφωνεί ότι  το παράνομο εμπόριο καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη υπονομεύει τις προσπάθειες αποτροπής της πρόσβασης των ανηλίκων στα προϊόντα αυτά.

·        Το 65% των ερωτηθέντων, το 62% στην Ελλάδα συμφωνεί ότι το  παράνομο εμπόριο καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη υπονομεύει τις προσπάθειες μείωσης των ποσοστών καπνίσματος.

·        Το 61% των ερωτηθέντων, το 68% στην Ελλάδα,  συμφωνεί ότι το παράνομο εμπόριο καπνού καθιστά λιγότερο πιθανό για τους ενήλικους καπνιστές είτε να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα είτε να υιοθετήσουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, εξασφαλίζοντας συνεχή προμήθεια φθηνών τσιγάρων.

Οι ερωτηθέντες πιστεύουν, επίσης, ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το παράνομο εμπόριο κατά τη συζήτηση φορολογικών και ρυθμιστικών θεμάτων:

  • Το 74% των ερωτηθέντων, 76% στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το παράνομο εμπόριο ως απρόβλεπτη συνέπεια κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ρύθμιση και τη φορολόγηση του καπνού και των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη.
  • Το 71% και το 76% στην Ελλάδα πιστεύει ότι η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού και προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής για τον έλεγχο του καπνού.

Παρά τις ισχυρές αυτές απόψεις σχετικά με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει το παράνομο εμπόριο στις συζητήσεις χάραξης πολιτικής, μόνο το ήμισυ (56%) πιστεύει επί του παρόντος ότι «η Ε.Ε. λαμβάνει δεόντως υπόψη την πιθανότητα οι αποφάσεις της να ενθαρρύνουν στην πραγματικότητα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή/και χαμηλότερο εισόδημα να αναζητήσουν παράνομα προϊόντα».

Επιστημονική τεκμηρίωση για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αφορούν στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού  με τους Ευρωπαίους πολίτες να συμφωνούν ότι αποτελούν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά τσιγάρα και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις ανεπιθύμητες συνέπειες οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε αυτά.

Σχεδόν επτά στους 10 συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει επιστημονική και τεκμηριωμένη ενημέρωση στους ενήλικες καπνιστές για τις εναλλακτικές λύσεις, το 67% συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας υιοθετώντας πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ενήλικους καπνιστές που δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα να υιοθετήσουν καινοτόμα υποκατάστατα καπνού, τα οποία είναι ενδεχομένως λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και πόρους για την εξάλειψη του καπνίσματος ενθαρρύνοντας όλους τους καπνιστές είτε να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα είτε να υιοθετήσουν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση.

Επίσης, το 52% των καταναλωτών τσιγάρων/παραδοσιακών προϊόντων καπνού συμφωνούν ότι εάν τα υποκατάστατα καπνού – όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο θερμαινόμενος καπνός ή τα προϊόντα από του στόματος κατανάλωσης νικοτίνης – φορολογούνταν και τιμολογούνταν όπως και τα τσιγάρα, θα ήταν λιγότερο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την εναλλακτική λύση (συγκριτικά, 30% διαφωνούν και 19% δηλώνουν αβέβαιοι).

 

 

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy