ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ
- 23 Oct 2024
- οικονομία
Τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε βάθος 20ετίας σε συνδυασμό με την διευθέτηση των χρεών περιλαμβάνει η λύση που κατέληξαν ΥΠΕΝ, δημοτικές και περιφερειακές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΗ για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης στους δήμους της περιοχής για τα επόμενα 20 έτη, στον απόηχο του «αδιεξόδου» που είχε προκύψει το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, η λύση δομείται σε 3 άξονες με τον πρώτο να αφορά την τακτοποίηση των παλιών οφειλών που υπάρχουν μέχρι σήμερα, τον δεύτερο την λειτουργία της τηλεθέρμανσης κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που είναι έτοιμη να εγκαταστήσει η ΔΕΗ και ο τρίτος την μετέπειτα περίοδο.
Ως προς την τελική τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε χθες σε ειδική εκδήλωση, ότι μετά την αξιοποίηση της επιδότησης θέρμανσης και την εφαρμογή της λύσης που συμφωνήθηκε, η τελική τιμή δεν θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται συγκεκριμένα νούμερα σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το «σχήμα» διασφαλίζει πολύ χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση.
Αναλυτικότερα, ως προς το ζήτημα των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου και φτάνουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, η προσέγγιση του ΥΠΕΝ, όπως αποτυπώθηκε και στη συμφωνία, εστιάζει σε μια δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν η μοιρασιά του προβλήματος σε πολλές διαφορετικές πηγές ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην αντιμετώπισή του αλλά και να εξασφαλίσουμε τις κατά το δυνατόν χαμηλότερες χρεώσεις στη χρήση της τηλεθέρμανσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε πως αυτή την στιγμή, έχουν εξασφαλιστεί 8-9 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για να λυθεί το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το χρέος έχει συσσωρευτεί σε μια πορεία ετών με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση να επέτεινε το πρόβλημα υπό το βάρος της αύξησης του κόστους των ρύπων και του φυσικού αερίου. Η 3η διάσταση της συμφωνίας αφορά στην «επόμενη μέρα», όπου, όπως ανέφερε, ο Υπουργός, χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της οριστικής λύσης που έχει σχεδιαστεί.
Ο πυρήνας της λύσης αυτής αφορά στην δημιουργία μιας μονάδας ΣΥΘΗΑ από την ΔΕΗ μέσα στην επόμενη διετία που θα αναλάβει την παροχή της τηλεθέρμανσης μετά την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε ο Υπουργός, εξέτασε και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, καταλήγοντας, ωστόσο, στο συμπέρασμα, ότι το τελικός κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο στην περίπτωση για παράδειγμα μαζικής διείσδυσης αντλιών θερμότητας.
Επιπρόσθετα, η μονάδα ΣΗΘΥΑ μπορεί να λειτουργήσει με την καύση πράσινου υδρογόνου, γεγονός που δίνει μια ανάλογη ορατότητα σε βάθος χρόνου σε συνθήκες περαιτέρω προώθησης της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα και στην περιοχή συγκεκριμένα.
Ειδική μνεία στο θέμα της μονάδας έκαναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι της περιοχής καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «τρέξουν» τα έργα και οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση της μονάδας, σχέδιο που -σημειωτέον – μετράει ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στην ωρίμανσή του.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, στάθηκε στους πέντε βασικούς στόχους της συμφωνίας που καταλήχθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων:
Να διακανονιστούν οι πληρωμές των χρεών
Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα στις τηλεθερμάνσεις και να μην προκύψουν νέες οφειλές
Να υλοποιηθούν όλα τα έργα σχεδιασμού
Να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες σε κόστος ανταγωνιστικό με την αγορά
Να έχουμε μια έγκαιρη ολοκλήρωση σε όλα τα έργα διασύνδεσης