ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

πολιτική

Read

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη βουλή
  • 08 Feb 2023
  • πολιτική

Κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ εφ όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη χθες  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον χρόνο των εκλογών, τα εκλογικά διλήμματα, την αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου και τις δημοσκοπήσεις αλλά και για την επίδοση των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στους τομείς της οικονομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της διαφάνειας.

«Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας του στην αναφορά του ότι επτά χρόνια αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί του σε τηλεμαχία, συμπληρώνοντας πως «Κάποιοι πολίτες φαντάζομαι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Απαντώντας στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο και τα αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτόν που έδειχναν τρίτο βγήκε δεύτερος. Προσέξτε μην γίνει κάτι τέτοιο και εδώ…»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Άκουσα την ομιλία σας. Ωστόσο οφείλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Κοντονής είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το 2019. Ήταν μια ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων μια εβδομάδα αφού του είχατε ανακοινώσει την διάλυση της Βουλής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα, όταν αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ σε νομοσχέδια για του εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Μας είπατε ψηφίσατε τις Belhara. Βλέπω εδώ την ψηφοφορία και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών. Και εδώ ψέματα λέτε κ. Τσίπρα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. Παρών ψηφίσατε».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου κάνει εντύπωση γιατί ήρθα στη Βουλή να μιλήσω για δύο θέματα. Τις αμυντικές δαπάνες και τη διάταξη για την αποβολή από τις εκλογές των πολιτικών σχηματισμών που επιβουλεύονται την δημοκρατική ομαλότητα. Κουβέντα δεν είπατε για αυτό. Αναμένουμε ακόμα τη τοποθέτησή σας. Ευελπιστώ κ. Τσίπρα ότι στη μια και μοναδική ψηφοφορία που συμμετέχετε θα κάνετε το σωστό. Και μετά μπορείτε να απέχετε και να βλέπετε από τον εξώστη την πλειοψηφία να ψηφίζει μια σειρά από θετικά μέτρα για την κοινωνία».

Αλ. Τσίπρας Πατερούλης και Μεγάλος Αδελφός ταυτόχρονα

Για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ και πατριδοκαπηλεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν θα δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες στην Βουλή. Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει του λόγους που έδωσε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πατριδοκαπηλία» και προσπάθεια ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων στον προεκλογικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες της Βουλής καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Εσείς μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ρητορικά. Συνέχισε λέγοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μείζονα παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα θεσμικό όπλο. Την συμμετοχή της στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων» κι αυτό σημαίνει «για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μία ώρα παραμονής σας μετά από τις μείζονες κατά την άποψή μας αποκαλύψεις». Τόνισε πως «μόλις δώσετε εξηγήσεις θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το ύμνο του ΕΑΜ που ακούστηκε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε σας τάραξε ότι ένα από τα τραγούδια ήταν ο ύμνος του ΕΑΜ» τονίζοντας πως «η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Το ΕΑΜ είναι μέρος της εθνικής μας αντίστασης που δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει» ενώ πρόσθεσε πως «τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Η εθνική αντίσταση είναι μέρος της ιστορίας μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να εκμεταλλευθεί την εθνική ασφάλεια» και «να εμπλέξει τις Ε.Δ στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως παρουσιάζεται ως «προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων» αναρωτώμενος αν «από την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων». Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε χαρακτηριστικά: «Αφήστε τις μεγάλες κορώνες και την υποκρισία» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί «να έρχεται στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι μειοδότες». Συνολικά μάλιστα εγκάλεσε την κυβέρνηση για καπηλεία στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Έκανε ειδική αναφορά στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα θέλετε να αποκλείσετε από την διαδικασία είσαστε εναντίον μας» και προσθέτοντας πως «εμείς θεωρούμε έσχατη καπηλεία να βάζουμε αυτά τα θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα ζητήματα της Άμυνας λέγοντας ότι «καγχάζετε συνεχώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισεκατομμυρίων και όταν σας λέμε ότι δεν πάει ούτε μία βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία μας λέτε εθνική εξαίρεση». Επισήμανε ότι παρά τους εξοπλισμούς «δεν έχετε μέχρι σήμερα δώσει ούτε ένα ευρώ για την μέριμνα του ηθικού του στρατεύματος» τονίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνον τα όπλα αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν το ερευνητικό σκάφος Barbaros παραβίαζε την ελληνική ΑΟΖ δεν είχαμε φρεγάτες, όμως οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν το καθήκον και γύρισε πίσω το Barbaros». Πρόσθεσε πως «αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας» ενώ κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να μην δίνει υποσχέσεις για το 2024 αφού «μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε».

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy