ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

πολιτική

Read

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο «οδικός χάρτης» των εθνικών εκλογών του Μαΐου
  • 27 Mar 2023
  • πολιτική

Ο ορισμός του Μαΐου ως μήνα εκλογών από τον πρωθυπουργό και με επικρατέστερο σενάριο την Κυριακή 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, αυτόματα η περίοδος μετά το Πάσχα μετατρέπεται σε ένα «ντόμινο» πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων.

Πρακτικά δύο μήνες απομένουν για την προσφυγή στις κάλπες, τα επιτελεία σε Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε αναβρασμό για να οριστικοποιηθούν τα προγράμματα, τα ψηφοδέλτια και οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, ενώ κλείνονται και οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις με στόχο τη διείσδυση σε πιο δυναμικά κοινά.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο ορισμός της ημερομηνίας της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με πιο πιθανή την 21η Μαΐου και λιγότερο την 28η του ίδιου μήνα, με το καλεντάρι να συμπίπτει σε αυτή την περίπτωση με τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη στις 25 Απριλίου, καθώς μία ημέρα πριν  (24/4) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαλύσει τη βουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν οι εκλογές ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης.

Μια ημέρα μετά στις 26 Απριλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό και στη συνέχεια κάθε κόμμα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να έχει δηλώσει το όνομα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια.

Τα επόμενα βήματα

Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα γίνουν οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συµβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος θεωρείται ο Ιωάννης Σαρµάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή

Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεδομένου ότι το σύστημα της απλής αναλογικής για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτείται το 46% οι δεύτερες κάλπες θεωρούνται μονόδρομος.

Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.

Στο προσκήνιο οι εκλογικές συνεργασίες

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. «Το ζήτημα των συνεργασιών παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι σε αυτές πιστεύει και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Οι πολίτες με την ψήφο τους, καθορίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, στην ώρα του, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει το στόχο της αυτοδυναμίας, ωστόσο αφήνει «παράθυρο» ανοιχτό για συνεργασίες.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σε προοδευτική διακυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καλεί να ανακοινώσει πριν από τις κάλπες με ποιους θέλει να συνεργαστεί, ενώ χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία θέτοντας ωστόσο 3 προϋποθέσεις:

1) Ισχυρό διψήφιο ποσοστό,

2)Προγραμματική συμφωνία,

3)Όχι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης – Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό τρίτο πρόσωπο.

Πιθανά σενάρια συνεργασίας

1)    Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 37%, ίσως και 37,5%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς το ποσοστό τους αθροιστικά, όσο μεγαλύτερο είναι, «ρίχνει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

2)     Η Ν.Δ. να μην καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τότε είτε θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές , είτε να αναζητήσει συμμάχους, με πιθανότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως έχει θέσει ήδη τους όρους του

3)    Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές. Σε αυτό το σενάριο τα ποσοστά των δύο κομμάτων θα δείξουν το δρόμο, καθώς το άθροισμά τους πρέπει αθροιστικά να οδηγεί σε πάνω από 151 βουλευτές. Εκτιμάται ότι με τα σημερινά ποσοστά είναι εξαιρετικά δύσκολο.

4)    Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, επί της ουσίας του ΜέΡΑ25. Για να επιτευχθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την πρωτιά αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώσουν πάνω από 45-47%.

5)     «Κυβέρνηση ηττημένων». Πρόκειται για σενάριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα κάνουν συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Το ποσοστό που θα χρειαστούν τα κόμματα είναι πάλι άνω του 45%.

Που ποντάρει ο πρωθυπουργός

Με δεδομένο το κυβερνητικό πλήγμα μετά την τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το εκλογικό αφήγημα έχει αλλάξει σημαντικά, ωστόσο εκτιμά ότι οι πολίτες κατανοούν τα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια σε κρίσιμους τομείς και σε σύγκριση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν τη σταθερότητα για να συνεχίσει όπως τονίζει η πρόοδος στη χώρα.  Δυνατά του «χαρτιά» η οικονομία, η εξωτερική πολιτική αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις, γεγονός που διεφάνη στην πανδημία, το μεταναστευτικό αλλά και την ενεργειακή κρίση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό, ναι σε «πολιτικό πρόσωπο»

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εμφανίζεται εγγυητής σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή αλλά η στρατηγική του αποσκοπεί στην δεύτερη κάλπη.

Τελικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποκάλυψε την στρατηγική του και επιχειρεί να εμφανιστεί ως η σταθερά για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή στις 21 ή στις 28 Μαΐου ή και στην δεύτερη εάν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι άνω του 10%, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία αυτή τη στιγμή εάν δεν είναι απίθανη είναι εξαιρετικά δύσκολη και την δεύτερη Κυριακή.

Εξάλλου, και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι πολύφερνη νύφη το ΠΑΣΟΚ.

Αφενός, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε εμμέσως, ότι μόνον δικομματική κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί αποκλείοντας με σαφήνεια το ΜεΡΑ25 που «υποστήριξε την επάνοδο στην δραχμή». Αν και δεν το είπε, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς συμμετοχή του σε δικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή Βερόπουλου. Εξάλλου, μέχρι και ο Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει.

Αφετέρου, ταυτίζει Μητσοτάκη και Τσίπρα και αποσαφηνίζει ότι δεν θα πει όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά χωρίς τους δύο αρχηγούς ως πρωθυπουργούς. Ήτοι, συγκυβέρνηση με νέα άφθαρτα, μη «αλαζονικά» πρόσωπα με προγραμματική συμφωνία, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει πως δεν έλαβε θεσμική πρόσκληση από τον πρωθυπουργό και είχαν δύο κουβέντες στο πόδι είναι ενδεικτικό του κλίματος και τους αφηγήματος, πολύ περισσότερο όταν κατηγορείται ο κ. Μητσοτάκης ως υποκλοπέας των συνομιλιών του.

Θέτει, ως δική του προϋπόθεση, και κατ’ επέκταση δίλλημα στους ψηφοφόρους, ποσοστό άνω του 10% για το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια απευθύνεται στο εκλογικό σώμα ως εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας, θεματοφύλακας της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ως νέος και άφθαρτος, επιχειρώντας να αποτινάξει τον κακό κυβερνητικό του ΠΑΣΟΚ και την συνδιαλλαγή με το «φθαρμένο» υπάρχον πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει και απέφυγε να μπει συγκρουσιακά στις ευθύνες της τραγωδίας των Τεμπών. Παρεμβαίνει, αλλά πολιτικά, χωρίς φανφάρες, κραυγές και αποκαλύψεις. Άλλωστε, για το παρελθόν του πλήρωσε και πληρώνει από το 2012 και μετά. Τώρα, για το ΠΑΣΟΚ, ήλθε η ώρα να πληρώσουν οι τελευταίοι κυβερνήτες, Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Για να πετύχει η περιγραφόμενη από τον ίδιο στρατηγική  θα πρέπει να επισυμβούν δύο απαραίτητες σταθερές στις κάλπες. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ να πάρει ποσοστό άνω του 10% και δεύτερον να βγουν «τα κουκιά». Δηλαδή, οι έδρες ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις έδρες του ΠΑΣΟΚ να αθροίζουν πάνω από 152.

Τότε, υπό απίθανες προϋποθέσεις, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να διαβολιστούν και να συζητήσουν – χωρίς μάλλον επιτυχία- να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί του από την πρώτη Κυριακή. Γιατί θα είναι δύσκολο; Πως μια κοινοβουλευτική Ομάδα θα «πετάξει εκτός» τον αρχηγό της, όταν μάλιστα θα έχει φθάσει 35%-36%. Ένα τέτοιο ποσοστό δεν απέχει από την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο, αφενός και αφετέρου οι αρχηγοί τους είναι εκείνοι που πέτυχαν το ποσοστό.

Αν τα ποσοστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά τότε η θέση Ανδρουλάκη δεν έχει ουσιαστικό νόημα για την πρώτη Κυριακή αλλά για την δεύτερη. Και πάλι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα οι πολιτικές συνθήκες δεν θα διευκολύνουν ιδιαίτερα την στρατηγική του για τον δεύτερο γύρο.

Άρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει ως στρατηγική ανάλυση μία οριακή νίκη της ΝΔ που δεν θα επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή ώστε να του επιτρέψει να συνεχίσει την στρατηγική αποκλεισμού Μητσοτάκη και Τσίπρα στη δεύτερη Κυριακή, χωρίς να συμπιεστεί το κόμμα του ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy