ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

πολιτική

Read

ΟΙ 11 ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ «ΒΗΜΑΤΑ»

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
  • 29 Nov 2023
  • πολιτική

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συγκαλεί σήμερα  στις 15.30 το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης, μία μόλις εβδομάδα από την προηγούμενη συνεδρίασή της ,  προσπαθώντας να δώσει  σάρκα και οστά στη μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Πολιτικό Κέντρο.

Φυγή προς τα εμπρός είναι στον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος να δίνει έμφαση στις πολιτικές προτάσεις για θέματα οικονομίας, κοινωνίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την πρόταση που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε χθες  στο οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής στο Ζάππειο.

«Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο» σημείωσε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο των αποχωρήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα για εγγραφές νέων μελών.

Οι επόμενες κινήσεις στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλη εξέλιξη, επίκειται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο γραμματέα της Νεολαίας, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, αλλά κι ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών προκειμένου, όπως μας λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, να δοθούν ρόλοι στη βάση, στα μέλη του κόμματος που δεν έχουν αξιοποιηθεί, με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Στόχος μας είναι οι συμπεριληπτικές δομές, με προτεραιότητα στα πολιτικά προτάγματα κι επίδικα», τονίζει στο CNN Greece ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την άλλη, οι αποχωρήσαντες της Νεολαίας διατείνονται πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τα όσα ακούγονται από την Κουμουνδούρου, δεν έχει την επιρροή που θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν πως έχει πάνω τους.

Οι αποφάσεις των «11»

Την ίδια ώρα χθες, συνεδρίασαν οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα έχει ως στόχο να εκφραστεί μία σύγχρονη προοδευτική αριστερή και οικολογική πρόταση.

Η πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και αυτό έχει σημασία καθώς οι περισσότεροι ήταν υπουργοί και έτρεξαν το μνημόνιο. Σκοπός τους είναι η δημιουργία νέου κόμματος το οποίο θα συνεργαστεί και με άλλα σχήματα όπως αυτό που θα δημιουργηθεί του Πέτρου Κόκκαλη, με στόχο την συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Μέχρι τότε όμως υπάρχει δρόμος.

«Η συζήτηση του προϋπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» αναφέρουν.

Επικεφαλής της ΚΟ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και προτάσσουν το σύνθημα, «για πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε» και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος…».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών.

Όλα αυτά είναι δικαιολογίες με το αναγκαίο περιτύλιγμα κατά την ηγετική ομάδα υπό τον Στ. Κασσελάκη μόνο που δεν υπάρχει και πολιτικό περιεχόμενο. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Η Ιστορία θα κρίνει».

«Κασσελάκης  ο νεκροθάφτης του ΣΥΡΙΖΑ»

Σκληρή κριτική ασκεί ο γερμανικός τύπος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζοντάς του την διάσπαση του κόμματος, την ώρα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ελεύθερη πτώση. 

«Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με 85 μέλη του Βορείου Τομέα Αθηνών να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από την παράταξη, προσθέτοντας τα ονόματά τους σε αυτά των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, »σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Η αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμείωτη. Καθημερινά», σχολιάζει η tageszeitung του Βερολίνου.

«Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. […] Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι αποχωρήσαντες βλέπουν τον "εφιάλτη Κασσελάκη” ως νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως σωτήρα. Για εκείνους ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς ξένο σώμα, που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν πόλεμο-αστραπή και που θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς τα δεξιά, μία κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη δεκαετία 2010 και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ψήφισε δεξιά ή ακροδεξιά, αλλά αριστερά. Στην Αριστερά υπήρχε η ελπίδα».

«Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς, δεξιότερα δηλαδή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση θα μείνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μακριά από τις κάλπες. Και έτσι η Ελλάδα απειλείται να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Κανένας Κασσελάκης, κανένας Τσακαλώτος και καμία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις δύο μοιραίες τάσεις. Αυτή είναι η (νέα) ελληνική τραγωδία».

Η κρίση τελείωσε. Tο ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί από την πλευρά της πως ο Κασσελάκης «ήρθε ως ξένος και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ξένος», προσθέτοντας πως «υπό τον Κασσελάκη η παράταξη βρίσκεται υπό διάλυση».

Το τι θα κάνει ο Κασσελάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ασαφές. Το κόμμα απέχει πολύ από την ισχύ που έχει το πρότυπο του Κασσελάκη, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ορισμένοι εκτιμούν πως η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει κι άλλο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον προσπεράσει. Η S.Z. υπενθυμίζει με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ, που τις περασμένες δεκαετίες εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ, «κατά τη διάρκεια της κατέρρευσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανελίχθηκε. Τώρα που η κρίση έχει τελειώσει, έχει τελειώσει προφανώς και η ακμή του ΣΥΡΙΖΑ».

 

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy