ΠΑΣΟΚ
- 03 Jul 2024
- πολιτική
Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία ToThePoint για λογαριασμό της "Μακεδονίας της Κυριακής".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις των ερωτώμενων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 41,7% και ακολουθούν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με 22,8%, ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος με 20,5% και ο επίσης βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης με 15%.
Υπενθυμίζεται πως με δήλωσή του την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πως πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Επίσης η δημοσκόπηση δεν έχει συμπεριλάβει τα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να θέσουν υποψηφιότητα και να αλλάξουν έτσι το σκηνικό, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου
Πάντως, στο ερώτημα "εσείς προσωπικά, θα θέλατε να αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ;", "ναι" απαντά το 43% και "όχι" το 39,9%.
Η αξιολόγηση για Ανδρουλάκη
Στην ερώτηση "πώς αξιολογείτε συνολικά την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ;", περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν θετικά (29,7%) και μάλλον θετικά (23%). Στον αντίποδα το 18,9% αξιολογεί αρνητικά τον κ. Ανδρουλάκη και μάλλον αρνητικά άλλο 11,5%. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά δηλώνει το 15%.
Δεδομένης της ανωτέρω ικανοποιητικής αξιολόγησης για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν ένας στους δύο, ποσοστό 51% δηλώνει ότι διαφωνεί με όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας, ενώ συμφωνεί το 39,8%. Πάντως οι συντριπτικά περισσότεροι, ποσοστό 83,1%, δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ μόλις περίπου ένας στους δέκα, ποσοστό 9,1% λέει ότι θα απέχει.
Ενιαία Κεντροαριστερά
Σε όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) ετέθη το ερώτημα "τι γνώμη έχετε για μία ενοποίηση αυτών των τριών κομμάτων που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς;".
Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι σχεδόν ισορροπημένες καθώς ένας στους τρεις, ποσοστό 33,2% βλέπει θετικά μία τέτοια προοπτική και το ίδιο ποσοστό 33,2% το βλέπει αρνητικά. Ενδιαμέσως το 16,3% το βλέπει μάλλον θετικά, ενώ το 9,1% μάλλον αρνητικά.