ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

πολιτική

Ημερίδα για την ανθεκτικότητα των πόλεων
  • 04 Nov 2025
  • πολιτική

Η κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινών δράσεων και έργων με στόχο την ανθεκτικότητα των πόλεων, έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην στοχευμένη στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, ακόμη, και στην αναγκαιότητα θεσμικών συνεργασιών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στην ημερίδα με τίτλο: «Διαμορφώνοντας το αύριο, μαζί με το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα – Αστική ανθεκτικότητα και ετοιμότητα», που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EU Regions Week – Close to You», ο Ν. Χαρδαλιάς είπε:

«Αθροίζουμε δυνάμεις σε μια προσπάθεια που είναι απολύτως αναγκαία: να αντιμετωπίσουμε αυτό που αποκαλούμε κλιματική κρίση - εγώ προτιμώ να το αποκαλώ κλιματική κατάρρευση».

Υπογραμμίζοντας ότι η Αττική έχει δοκιμαστεί σκληρά από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τα οποία έχουν προκαλέσει την απώλεια ζωών και περιουσιών, τόνισε ότι:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρέπει να καταστεί προτεραιότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές κι εθνικές δημόσιες πολιτικές.

Στην Αττική, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των 66 Δήμων μας αποτελεί προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά».

Αναφερόμενος στο ολιστικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Λεκανοπέδιο, πρόσθεσε πως: «η δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτό, δεν έχει κανένα προηγούμενο σε μέγεθος, ρυθμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 54 αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ολιστική στρατηγική πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πάγια θέση του για «την προώθηση της Μητροπολιτικότητας στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Δεν θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερους ρόλους, αλλά πιστεύουμε θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

Επίσης, ο Ν. Χαρδαλιάς εστίασε και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσα από τη δημιουργία χώρων πρασίνου, στο πλαίσιο της οποίας ενέταξε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο μέχρι το 2028, καθώς και την αναβάθμιση των μεγαλύτερων πνευμόνων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να απεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας την υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση και τη μητροπολιτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Δίνοντας το σύνθημα επίσπευσης των δράσεων, υπογράμμισε ότι «δεν ήταν ποτέ πιο ώριμη η συζήτηση για να διαμορφώσουμε - Περιφέρεια και Δήμοι - ένα ολοκληρωμένο, τελικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι η ώρα να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη απέναντι στο κράτος και - κυρίως - απέναντι στα παιδιά μας, στα οποία πρέπει να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα ως «γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη των θεσμών και στην Ευρώπη των πολιτών», ενώ επανήλθε στην πρόταση που έχει καταθέσει από τη θέση του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κοινού πανευρωπαϊκού ταμείου, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, το οποίο θα χρηματοδοτεί στοχευμένες παρεμβάσεις σε υποδομές και μεθόδους προφύλαξης από φυσικές καταστροφές.

«Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα – άρα ούτε και οι λύσεις μπορούν να είναι τοπικές μόνο. Χρειάζεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο, χρειάζονται κοινοί στόχοι και εργαλεία, χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θέλουν θάρρος, προγραμματισμό και προσαρμογή στις ανάγκες κάθε περιφέρειάς της. Το αύριο δεν θα μας περιμένει. Αν θέλουμε να είναι ασφαλές, δίκαιο και βιώσιμο, πρέπει να το χτίσουμε εμείς – σήμερα. Η Αττική έχει τη βούληση και την υποχρέωση να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη μάχη» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

O κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, ήταν ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και Προέδρος της Επιτροπής «Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια» Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος εστίασε στις συντονισμένες και έγκαιρες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να επιτευχθεί η θωράκιση από την κλιματική κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την Αττική επεσήμανε ότι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για τη λήψη ανάλογων πρωτοβουλιών και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά έχουμε μια Περιφέρεια έτοιμη να προλάβει, να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης πάνω στη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και της ποιότητας στην καθημερινή ζωή.

Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη, υπογράμμισε τον ρόλο του στην ανάδειξη της δυναμικής της αυτοδιοίκησης.                            

Τέλος, στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση συστημικών στρατηγικών ανθεκτικότητας και προστασίας απέναντι στις κλιματικές κρίσεις, από πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και η ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα ως εργαλείο για την ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy