ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- 09 Jan 2023
- επικαιρότητα
Γεωμετρική αύξηση παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Οι μετρήσεις που πραγματοποιεί η διεπιστημονική εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, δείχνουν συνεχή αύξηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τον τελικό απολογισμό του Δεκεμβρίου να δείχνει συν 200%!
«Η μέση αύξηση της τελευταίας εβδομάδας είναι της τάξης του 27%. Όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχουμε συνεχή αύξηση. Η μέση εβδομαδιαία τιμή σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων είναι πάνω από 200%», είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε πως οι αριθμοί δεν απεικονίζουν κατ’ ανάγκη και την πραγματική εικόνα.
«Τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια. Όταν πρόκειται για άλλο στέλεχος, το φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο, χωρίς να είναι μεγαλύτερη η λοίμωξη στον πληθυσμό. Αν συγκρίνουμε τα διαγράμματα τον Νοέμβριο του 2020, στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας, το φορτίο ήταν πολύ μικρότερο. Το φορτίο είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς, γιατί τα στελέχη είναι διαφορετικά. Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο για το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο έχουμε το ίδιο στέλεχος με τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή χωρίς μέτρα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουμε να υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης. Προς το παρόν, όμως, με τόσους που νόσησαν και τόσους που εμβολιάστηκαν η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Χωρίς ανοσία θα ήταν κάτι τρομερό», σημείωσε ο καθηγητής.
Αξιοσημείωτο ποσοστό αλλοίωσης του πληθυσμού
Ειδικά για την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι μετρήσεις έδειξαν αλλοίωση του πληθυσμού σε αξιοσημείωτο ποσοστό, γεγονός που αποδίδεται στη φυγή των φοιτητών και όσων πέρασαν τις διακοπές των Χριστουγέννων εκτός πόλης, αλλά και στους τουρίστες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για τις γιορτές.
«Από τις φυσικοχημικές μετρήσεις στα λύματα βλέπουμε και ένα 20% αλλοίωση του πληθυσμού, γιατί ο κόσμος ταξίδεψε. Αυτό το 20% βάζει και μία επιπλέον αβεβαιότητα, γιατί εμείς βέβαια κάνουμε διορθώσεις, όμως αυτές δεν αντικατοπτρίζουν 100% τις αλλαγές. Το σημαντικό, όμως, είναι η μεγάλη εικόνα που είναι η διαρκής αύξηση», τόνισε ο κ. Καραπάντσιος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η όποια απόκλιση υπάρχει σε σχέση με την πραγματική αύξηση είναι συν ή πλην δύο με τρεις μονάδες.
Μετρήσεις στα λύματα των αεροπλάνων
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα και να ελέγχονται οι επιβάτες από ύποπτες χώρες που καταφτάνουν στα κράτη – μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνεται έλεγχος των λυμάτων των αεροσκαφών.
«Αυτό είναι μία καινούργια ιδέα που δεν είναι κακή, όμως είναι δύσκολη και δαπανηρή, γιατί τα αεροπλάνα φτάνουν καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου στα αεροδρόμια, συχνά με καθυστερήσεις, οπότε δεν μπορεί η ομάδα να πηγαίνει ξημερώματα και να παίρνει δείγματα. Θέλει άλλου είδους οργάνωση, για να μπορείς να συλλέγεις δείγματα. Αυτό εξετάζουμε τώρα, πώς θα το οργανώσουμε και αν συμφέρει οικονομικά. Η άλλη λύση είναι να ζητάς PCR τεστ πριν μπουν στο αεροπλάνο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αυτό το μέτρο εξάλλου είναι και προληπτικό, ενώ στην άλλη περίπτωση θα βρούμε τον ασθενή εφόσον έχει ταξιδέψει και ενδεχομένως μεταδώσει. Είναι όμως ένα πρόσθετο εργαλείο που το συζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε στο voria.gr.
Ελεγχόμενη η κατάσταση στα νοσοκομεία
Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πιο συχνά αναγνωριζόμενο είναι το στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον, που κατά κανόνα δεν προκαλεί βαριά νόσηση. Γι’ αυτό και παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση σε ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου, οι εισαγωγές ασθενών με Covid δεν ξεπερνούν τις 13.
Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και συνιστούν προσοχή στον κόσμο, καθώς οι ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα εξακολουθούν να κινδυνεύουν.