ΜΟΛΟΤΟΦ, ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
- 09 Mar 2023
- επικαιρότητα
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Στην Αθήνα, μεγάλη ήταν η προσέλευση πολιτών στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου.
Ενδεικτικό είναι πως η ΓΑΔΑ υπολογίζει σε 25.000 τους διαδηλωτές σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου και άλλες 5.000 στην Κλαυθμώνος. Κεντρικό σύνθημα το «Ποτέ ξανά» και «Πάρε με όταν φτάσεις».
Εκτός από τους φοιτητές, στη κινητοποίηση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Παράλληλα μεγάλη και μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Πλήθος συνδικάτων, εργατικών κέντρων, φοιτητικών συλλόγων καθώς και μαθητές έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στα Προπύλαια και θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή. Βασική διεκδίκηση του ΠΑΜΕ είναι «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δυστύχημα στα Τέμπη».
Η συγκέντρωση απλωνόταν από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα .
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, ενώ προηγουμένως τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.
Την ίδια ώρα, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχωρήσε η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, που θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα και εργατικά κέντρα. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.
Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη λήξη της πορείας στο Σύνταγμα, με ομάδα ατόμων να πετούν αντικείμενα και μολότοφ κατά της Αστυνομίας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.
Μέχρι τις 15:30 όλα ήταν ήσυχα με τον κόσμο να αποχωρεί σταδιακά από το Σύνταγμα. Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.
Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με την ένταση να μεταφέρεται προς την πλατεία Ομονοίας.
Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου όπου οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, η αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σχεδόν 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για τα αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαίτησαν να υπάρξει μέριμνα για την ασφάλεια των επιβατών στα ΜΜΜ.
«Βούλιαξε» η Λάρισα
Χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε λόγω της απεργίας στην πόλη της Λάρισας.
Η πορεία κατευθύνθηκε από το κέντρο της πόλης και έφτασε στον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν συμβολικά για να φωνάξουν συνθήματα στην πλατεία του ΟΣΕ, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύονται τραυματίες από το δυστύχημα στα Τέμπη.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με την παρουσία κυρίως νέων παιδιών και μαθητών, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.
"Δε θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί…"
"Κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δε θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί…” δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας της πορείας που πραγματοποιήθηκε, για την τραγωδία στα Τέμπη.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές μετέβησαν στον ΟΣΕ όπου υπήρξε ένταση, με τους κουκουλοφόρους να πετούν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε ρίψεις χημικών.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαμαρτυρόμενοι χωρίστηκαν από την μεγάλη πορεία και πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ.
Με κεντρικά συνθήματα "Ποτέ ξανά" και "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί" χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απεύθυναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 15 χιλιάδες. Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Βροντερό "παρών" φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, όπως επίσης γυναίκες - μέλη φεμινιστικών συλλόγων (οι τελευταίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο 'Άγαλμα Βενιζέλου όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό απεύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών. Σε δικό του χαιρετισμό το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, συνέφερε ότι αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. "Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια. Εάν μας ακούγανε δεν θα συνέβαινε αυτό που όλοι μας απευχόμασταν" τόνισε. Ο ίδιος έδωσε την υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους του ότι "δεν σας ξεχνάμε". "Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι" πρόσθεσε, καθώς περιστοιχιζόταν από συναδέλφους του μηχανοδηγούς.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία που - εν μέσω συνθημάτων - κινήθηκε από την οδό Εγνατία προς το Νέο Σταθμό του ΟΣΕ. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Ξηροκρήνη, έστριψαν μέσω της οδού Λαγκάδα, συνέχισαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και έφτασαν στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ. Ανάλογες κινητοποίησης είναι προγραμματισμένο να γίνουν και το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι μαθήματα δεν γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε την αναβολή των μαθημάτων για σήμερα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και της δυσκολίας μετακίνησης των φοιτητών και λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οδύνης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άλλωστε, το γραφείο της Πρυτανείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μαθημάτων και η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, καθώς μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ έγινε γνωστό ότι τις μέρες αυτές το πανεπιστήμιο θα είναι υπό κατάληψη.