ΕΦΚΑ
- 16 Mar 2023
- επικαιρότητα
Καταβλήθηκε χθες με εμβόλιμη πληρωμή, η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, σε 37.500 δικαιούχους, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Οι 37.500 δικαιούχοι έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 43.000 ασφαλισμένους που η επικουρική σύνταξή τους εκδόθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 και η πλειονότητά τους θα δει χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη του μήνα μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.
Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις, ωφελούνται πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι και αντιμετωπίζεται στην πράξη και το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είναι το επόμενο βήμα, μετά την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος του ΕΦΚΑ, που ήταν η έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, με 510.000 απονομές μέσα σε 24 μήνες και δραστική μείωση του χρόνου απονομής από 19 μήνες το 2019 σε μόλις 60 ημέρες κατά μέσο όρο σήμερα.
Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία (www.efka.gov.gr/prokatavoliepik) στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι που δεν έλαβαν για οποιονδήποτε λόγο την προκαταβολή μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.
Η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης θεσπίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξή τους και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξή τους,
- έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης και
- η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Τις παραπάνω προϋποθέσεις πληρούσαν συνολικά 37.500 ασφαλισμένοι.
Η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης, εφόσον πρόκειται για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου.
Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη, λόγω γήρατος, θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις σε σύνολο 80.000, που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του "στοκ" ληξιπρόθεσμων επικουρικών, με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης, που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
MANPOWER GROUP
Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα
Σταθερότητα αποτυπώνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το β’ τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος-Ιούνιος), με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και να δηλώνουν ότι δεν αναμένουν διαφοροποίηση στις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, οι οποίες «κλειδώνουν» στο 7%.
Ωστόσο θετικό σημάδι αποτελεί ότι αφενός οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% έναντι του β’ τριμήνου του 2022 και αφετέρου ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ για την αύξηση της χώρας σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τη μέση αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατά 14%.
Επιπλέον το 30% των 510 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 49% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ενώ το 17% προβλέπει μείωση.
Βελτίωση σε 8 στους 9 κλάδους
Οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον απασχόλησης σε 8 από τους 9 τομείς το ερχόμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΝΕΟ σε 1 τομέα εμφανίζει μείωση. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά, ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.
Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Αυτοκινητοβιομηχανία, με μεταβολή 30%.
Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα με NEO 12, με αύξηση 9% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και 2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023.
Οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη ΝΕΟ 13, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.