- 29 Mar 2023
- επικαιρότητα
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου κι ακόμη δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Υπολογίζεται μέχρι στιγμής πως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι, ενώ οι υλικές ζημιές ξεπερνούν τα 100 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές και οι «παράπλευρες απώλειες» του σεισμού τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Συρία.
Μία από αυτές είναι η καταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρες περιοχές, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση.
Όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ), περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι στις δύο χώρες έχασαν ολοκληρωτικά τα μέσα διαβίωσής τους.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία οι σεισμοί προκάλεσαν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που ισοδυναμεί με την εργασία περίπου 658.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Στη Συρία, όπου η οικονομία και η αγορά εργασίας ούτως ή άλλως πληρώνουν το βαρύ τίμημα του 12ετούς εμφυλίου πολέμου, περίπου 170.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω των σεισμών.
Χωρίς την παροχή κατεπείγουσας και στοχευμένης βοήθειας, η φτώχεια, η αδήλωτη εργασία και η απασχόληση παιδιών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν, προειδοποιεί ο ΔΟΕ.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταστροφή αυτή», σχολίασε στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ζιλμπέρ Χουνγκμπό.
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξαναρχίσουν να φτιάχνουν τη ζωή τους παρά μόνο αν ξαναβρούν τα μέσα για την επιβίωσή τους. Οφείλουμε σε αυτούς που έχασαν τόσα πολλά από τον σεισμό να φροντίσουμε ώστε οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας θα συνοδεύουν τη διαδικασία αποκατάστασης και ανοικοδόμησης», πρόσθεσε.
Ο ΔΟΕ υπολογίζει ότι αυτοί οι άνεργοι πλέον πολίτες θα χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 230 δολάρια μηνιαίως στην Τουρκία, όσο συνεχίζονται οι δυσλειτουργίες της αγοράς. Στις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των εργαζομένων απασχολούνται στη γεωργία, τη μεταποίηση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες.
Στη Συρία την κατάσταση αυτή βιώνουν περίπου 154.000 νοικοκυριά, δηλαδή 750.000 άνθρωποι και έχουν πληγεί 35.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα χορηγήσουν βοήθεια ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες στην Τουρκία και τη Συρία.