«ΤΟΥΡΚΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟ»
- 13 Jun 2023
- επικαιρότητα
Στα «χαρακώματα» βρίσκονται τα κόμματα δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου με το ζήτημα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ροδόπη να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Το μήνυμα «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» το οποίο δεν σηκώνει παρερμηνείες έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ήταν μια σαφής οδηγία για να πάρουν τον σταυρό προτίμησης οι εκλεκτοί του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Το μήνυμα αυτό ήταν ένα από τα πολλά όπλα που επιστράτευσε το τουρκικό προξενείο και η ψευδομουφτεία της Ξάνθης για να πείσουν τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου τους δύο ευνοούμενους της τουρκικής πλευράς, τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ. «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο. Την ψήφο μας, που είναι το όπλο μας, δεν τη μοιραζόμαστε με άλλον. Ψηφίζουμε τον αδελφό μας Χουσεΐν Ζεϊμπέκ» έγραφε το sms που εστάλη στους κατοίκους της Ξάνθης, ενώ αντίστοιχο με το όνομα του Φερχάτ εστάλη στους κατοίκους της Ροδόπης.
Οι κ. Ζεϊμπέκ και Φερχάτ έτυχαν δυσανάλογα μεγάλης προβολής σε σύγκριση με άλλους μουσουλμάνους υποψήφιους τόσο τοπικά όσο και στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Το έναυσμα δόθηκε από τον ψευδομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, ο οποίος σε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στις 17 Μαΐου, κάλεσε τους μειονοτικούς «να ψηφίσουν Τούρκο». Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ζεϊμπέκ έκανε δηλώσεις στο Anadolu υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της «τουρκικής μειονότητας» επιδεινώθηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ο Φερχάτ είχε μιλήσει στο Anadolu κατακρίνοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εκπαιδευτική πολιτική έναντι της «τουρκικής μειονότητας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ποτέ για τους δύο υποψηφίους του, αν και είχε ενημερωθεί για το παιχνίδι που είχε στηθεί από το τουρκικό προξενείο, ενώ ούτε οι κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ έχουν απαντήσει στο ερώτημα αν αποτελούν το πάτημα που αναζητά η Τουρκία για να επιβάλλει την αναθεωρητική στρατηγική της στη Θράκη. Φυσικά, παρά τις αντιδράσεις και τη βαρύτητα όσων αποκαλύφθηκαν, η Κουμουνδούρου δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αποσύρει από τους συνδυασμούς του τους δύο υποψήφιους.
Πολιτική απρέπεια η εμπλοκή Σαρμά στην προεκλογική αντιπαράθεση
Ο Άκης Σκέρτσος, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολίασε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει τους θεσμούς σε αυτή την υπόθεση.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η τακτική και η πολιτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα της Ροδόπης αποτελεί εθνική εξαίρεση, τονίζοντας πως την ίδια πολιτική είχε ακολουθήσει στο θέμα των εξοπλιστικών, το μεταναστευτικό και τον φράχτη του Έβρου.
Τέλος, ο Άκης Σκέρτσος έθεσε τρία ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Εάν γνώριζε την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, εάν γνώριζε ότι υπήρχε ωμή παρέμβαση και γιατί οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, δεν τοποθετούνται δημόσια για το εάν ανήκουν σε εθνική ή θρησκευτική μειονότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγύηση για τη δημοκρατία
«Για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στη πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα» ανάφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανιδου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου κατά το χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.
Αναλυτικά, η δήλωση:
Στο σημερινό μπρίφινγκ της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Σκέρτσος συνέχισε το εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ “εθνική εξαίρεση”, νεκρανασταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων. Επέμεινε, δε, στην προεκλογική εργαλειοποίηση της ΕΥΠ, καθώς και στη στοχοποίηση της μειονότητας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταγγείλει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά, μια αυτονόητη θεσμικά συνάντηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα.
Για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στη πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τι θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Το ξεκαθαρίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Κόντρα στην προσπάθεια ορμπανοποίησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας. Ο φόβος δεν θα περάσει.
Προκλητικό δημοσίευμα της «Hurriyet»- Γράφει για «Τούρκους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ»
Προκλητικός ξανά ο τουρκικός Τύπος με την Hurriyet να κάνει λόγο για «τούρκους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ» στη Ροδόπη, τους οποίους, όπως αναφέρει, στόχευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Hurriyet επανήλθε στην εθνικιστική ρητορική της ύστερα από την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος άφησε πίσω του τις αβρότητες και τις σχέσεις καλής γειτονίας ύστερα από σεισμό σε Τουρκία-Συρία και δυστύχημα στα Τέμπη που έφερε κοντά τους δύο λαούς, τουλάχιστον από πλευράς Τούρκων- κι άρχισε να προκαλεί με προπαγανδιστικές κορώνες.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχευσε τους Τούρκους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα κι επαναφέρει ψηλά στην τουρκική ατζέντα το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, και υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης για να κερδίσει τις ψήφους στη Ροδόπη στόχευσε τους Τούρκους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνεται ότι η Ροδόπη ήταν η μόνη εκλογική περιφέρεια, όπου στις κάλπες της 21ης Μαΐου ήρθε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρατώντας έναντι της Ν.Δ.
Πρόεδρος Πομάκων: Πώς το τουρκικό προξενείο προωθεί τους δικούς του υποψηφίους
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Αχμέτ Ιμάμ αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο
Ο κ. Ιμάμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο σε πολιτικό επίπεδο».
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπήρξαν παρεμβάσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε πως υπήρξαν «25 χιλιόμετρα, αυτοκίνητα από την Καστάνη μέχρι τα ελληνικά σύνορα, για να μπουν, να έρθουν εδώ να ψηφίσουν και οι περισσότεροι ήταν στον νομό Ροδόπης».
«Να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Έρχονται κατευθυνόμενοι, αλλάζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εδώ και σηκώνονται την ίδια μέρα και φεύγουν. Αυτά που λένε, ότι ειδοποίησε η ΕΥΠ, δεν ειδοποιούν και δεν ενημερώνουν κάτω την Αθήνα» προσέθεσε ο κ. Ιμάμ.
«Το τουρκικό προξενείο δουλεύει εδώ και τέσσερις και πέντε μήνες. Στο Ραμαζάνι, που είχε το βραδινό ιφτάρ, ο πρόξενος ήταν κάθε βράδυ και σε ένα χωριό μαζί με το σκυλολόι του και καλούσαν ανθρώπους που στήριζε το προξενείο. Παραδείγματος χάρη, περιστατικό που ήμουνα παρών, σε ένα χωριό της Ροδόπης δεν ήταν καλεσμένος ο Αχμέτ Ιλχάν και δημιουργήθηκε και πρόβλημα και τον απέβαλαν από τη συγκέντρωση που ήταν» υποστήριξε ο κ. Ιμάμ.
«Η άποψη του προξενείου είναι να ψηφιστούν φιλικά προσκείμενοι προς την Τουρκία και ει δυνατόν, τέσσερις με πέντε βουλευτές. Φανταστείτε μια ελληνική Βουλή και μια κυβέρνηση ελληνική με 152, 153 βουλευτές πλειοψηφία και οι πέντε να είναι μουσουλμάνοι» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το προξενείο δεν έλεγε καθαρά τα ονόματα υποψηφίων βουλευτών, ωστόσο πρόσθεσε πως «η παρουσία στις εκδηλώσεις μαζί με τους υποψηφίους που στηρίζει και αποκλείοντας τους υπόλοιπους υποδηλώνει αυτό το πράγμα». «Έτσι, με τρόπο, με πολιτική τα καταφέρνει και κυριαρχεί στην πολιτική ζωή. Το λέω δημόσια και δυνατά για να ακούσει ο ελληνικός λαός, να γνωρίζει τι γίνεται εδώ» ξεκαθάρισε ο κ. Ιμάμ.
Επιπλέον, ο κ. Ιμάμ έκανε λόγο για «ανταλλάγματα», αναφέροντας «δεν υπάρχει χωριό μουσουλμανικό που να μην έχει δασκάλους διορισμένους από την Τουρκία και ιερείς, δηλαδή ιμάμηδες, μουεζίνηδες, ιεροκήρυκες που να μην είναι διορισμένοι από το προξενείο Κομοτηνής».
«Υπάρχουν οι δάσκαλοι και οι ιερείς που είναι φερέφωνά τους και αυτοί πηγαίνουν και δίνουν γραμμή ποιος να ψηφιστεί» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ιμάμ, ανέφερε ακόμα ότι υπήρχε «η διακομματική κάποτε, που λειτουργούσε και έλεγε ότι οι μουσουλμάνοι, στο νομό Ξάνθης για παράδειγμα, δεν θα είναι τέσσερις προς έναν, αλλά τρεις με δύο για να μην μπορεί να εκλεγεί μουσουλμάνος βουλευτής. Δεν είχαν βέβαια καταλάβει ότι η ηγεσία του προξενείου ανακατεύεται και μπορεί να ανατρέψει πολλά αποτελέσματα. Καταρχήν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό, τα άλλα κόμματα το τήρησαν μέχρι ένα σημείο, την απόφαση της διακομματικής να είναι 3 προς 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό και ψηφίζονται του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποψήφιο που ο κόσμος να πάει να τον ψηφίσει».