ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ
- 21 Jun 2023
- επικαιρότητα
Η Ευρώπη υπερθερμαίνεται με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και αν επιδεινωθούν τα κλιματικά μοντέλα, ο Ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να καταγράψει μερικές από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις παγκοσμίως σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και περιόδων ξηρασίας.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στην Ευρώπη δημιουργούν, εκτός από κοινωνικές, μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Πλήττουν τη γεωργική παραγωγή, όπως συμβαίνει ήδη για παράδειγμα στην Ισπανία με κατακόρυφη μείωση της παραγωγής ελιάς. Στεγνώνουν ποτάμια, όπως ο Πάδος στην Ιταλία, αλλάζουν συνολικά τα δεδομένα στη χρήση ενέργειας, μειώνοντας τα αποθέματα νερού, και στον τουρισμό λόγω της αυξομείωσης των θερμοκρασιών. Αλλάζουν τις πληθυσμιακές ισορροπίες προκαλώντας αυξημένους θανάτους και ενοχοποιούνται ακόμα και για πανδημικά φαινόμενα.
Αυτό επισημαίνει η έκθεση «Κλιματικές Συνθήκες στην Ευρώπη το 2022» που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» της ΕΕ.
Η επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το 2022 ήταν το πιο θερμό έτος στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.
Η κλιματική αλλαγή έκανε επίσης την παρουσία της αισθητή με φαινόμενα όπως η αύξηση ρεκόρ της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων του Ατλαντικού και το λιώσιμο των παγετώνων σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο.
Με τη σειρά τους, τα κύματα ζέστης που έρχονται από τη θάλασσα και επηρεάζουν την Ευρώπη, αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό και τα οικοσυστήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι το 2022 η θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν κατά 2,3 °C υψηλότερη από τη μέση τιμή της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), η οποία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την κλιματική αλλαγή.
Εντούτοις, WMO και Κοπέρνικος σημειώνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού για πρώτη φορά η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη από ΑΠΕ στην ΕΕ ήταν περισσότερη από την παραγόμενη από φυσικό αέριο (22,3% έναντι 20%, αντίστοιχα).