ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ «ΠΕΤΣΕΤΑΣ» ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ
- 08 Aug 2023
- επικαιρότητα
Το κίνημα και η διαμαρτυρίας της «πετσέτας» κάνοντας τα πρώτα του βήματα στα νησιά των Κυκλάδων, έχει επεκταθεί ραγδαία σχεδόν σε όλη τη χώρα. Από άκρη σε άκρη, στην χώρα, οι πολίτες διαμαρτύρονται και διεκδικούν χώρο στις παραλίες χωρίς να πληρώνουν.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λαγονήσι είναι κατειλημμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μέτρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπήρχαν κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους, αλλά για να μπουν μέσα στο νερό έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της παραλίας.
Ακολουθεί η επιχείρηση στο βάθος με τις ξαπλώστρες και μένει μια αμμουδιά το πολύ 10 – 20 μέτρα μαζί με και άλλα βράχια όπου εκεί «στοιβάζονται» όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν για το μπάνιο τους στη θάλασσα.
Όπως έλεγαν οι ίδιοι στην κάμερα της ΕΡΤ μέχρι πριν από λίγες μέρες η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Λίγο το κίνημα της ξαπλώστρας, λίγο και οι συνεχείς έλεγχοι έχουν κάνει τους δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σημείο να διορθώσουν κάπως την κατάσταση.
Διαμαρτυρίες στην Χαλκιδική
Νέα κινητοποίηση, για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες πραγματοποίησαν το πρωί φορείς και κάτοικοι της Χαλκιδικής, στο δημαρχείο Σιθωνίας στη Νικήτη.
Όπως καταγγέλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σεκιουριτάδες από τα beach bar που δεν επιτρέπουν στον κόσμο την πρόσβαση στην παραλία, ενώ οι χρεώσεις για ξαπλώστρες και ομπρέλες μπορεί να φτάνουν σε εξωφρενικές τιμές αγγίζοντας ακόμα και τα 150 ευρώ.
Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες στην Κέρκυρα
Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών. Ενώ οι καταγγελίες φουντώνουν στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρχαν και πριν από το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξέσπασε στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.
Υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από την παραλία Ύψος στο νησί, καταγράφονται πως ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστρες αγγίζουν τη θάλασσα
Το νομικό πλαίσιο
Το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να είναι σαφές, φαίνεται όμως ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαρτίου, οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 50% της παραλίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών και μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Από αυτόν τον χώρο που θα παραχωρηθεί, η αξιοποίηση από τον ιδιώτη δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% του συνόλου, καθώς όποιος δραστηριοποιείται στην ακτή, θα πρέπει να αφήσει χώρο γύρω και ανάμεσα από τις ξαπλώστρες προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.
Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη ζώνη και ακώλυτη πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, τουλάχιστον 5 μέτρα από την ακτογραμμή, ενώ σε διαδοχικές μισθώσεις θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή για όλους, αν η μόνη δίοδος στην παραλία είναι μέσω των εγκαταστάσεων των ιδιωτών.
Αν δηλαδή ένα ξενοδοχείο ή ένα κάμπινγκ έχει καταλάβει ολόκληρη την ακτή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εισόδου στην παραλία, τότε οι ιδιώτες υποχρεούνται να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου όποιος θέλει να μπορεί να φτάσει στη θάλασσα.