ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ
- 09 Aug 2023
- επικαιρότητα
Ο κορωνοϊός προκαλεί ολοένα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με μερικούς ειδικούς να μιλούν ήδη για ένα νέο κύμα και άλλους να προβληματίζονται για το φθινόπωρο και το άνοιγμα των σχολείων.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον πιο πρόσφατο απολογισμό του ανέφερε ότι αυξάνεται στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ για την COVID.
Συνολικώς 24 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ανέφεραν δεδομένα για τα αποτελέσματα αυτά. Κατά μέσον όρο, το 7,4% ήταν θετικά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έναντι του 5,7% την αμέσως προηγούμενη. Τα λιγότερα θετικά αποτελέσματα είχε η Μολδαβία (0,6%) και τα περισσότερα το Λουξεμβούργο (21,3%).
Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές, σε άλλες χώρες αυξάνονται, σε άλλες μειώνονται και σε κάποιες μένουν σταθερές.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην χώρα μας, τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν πως ενώ στις αρχές Ιουλίου ο κορωνοϊός βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ξαφνικά άρχισε να αυξάνεται.
Ειδικότερα, την εβδομάδα 26 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2023 οι εισαγωγές είχαν μειωθεί σε 182. Από την επομένη εβδομάδα, όμως, άρχισαν να αυξάνονται και στα τέλη του μήνα ο αριθμός τους ήταν 41% υψηλότερος απ’ ό,τι ο μέσος όρος όλου του Ιουλίου. Φτάσαμε στις 321 εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από 228 που ήταν κατά μέσον όρο για κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες.
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στις νέες διασωληνώσεις. Από εκεί που γίνονταν 4 την εβδομάδα, το διάστημα 24-30 Ιουλίου 2023 έφτασαν τις 9 (αύξηση κατά 125%). Η μέση ηλικία των ασθενών που χρειάσθηκαν διασωλήνωση ήταν τα 76 έτη (κυμαινόταν από 61 έως 87 ετών). Στο 96% των περιπτώσεων είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
"Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό" δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις καλοκαιρινές διακοπές και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής που προβληματίζει τους ειδικούς. Αναφορικά με τα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη δήλωσε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό (Covid 19) που όπως τόνισε, "δεν θα εξαφανιστεί. Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε. Ήδη έχουν ανακοινωθεί και έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια από τις ΗΠΑ στην έρευνα για τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα για τον κορονοϊό, που θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε και νέα εργαλεία. Μέχρι τότε, το καλύτερο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το νέο εμβόλιο που θα έρθει, συν τα αντιικά φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα".
Ερωτηθείς για τον Long Covid που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, για καιρό, μετά τη νόσηση, επισήμανε ότι η μειωμένη απόδοση στα πνευματικά μας καθήκοντα, η συχνή ζαλάδα, η κόπωση είναι ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα. "Η καλύτερη παρέμβαση μας είναι η αποφυγή της νόσησης που γίνεται με προσοχή και εμβολιασμό" συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθυμίζοντας ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν ιατρεία για την παρακολούθηση των ασθενών που αναρρώνουν από την ασθένεια.
Η υποπαραλλαγή Eris
Η κατάσταση αυτή αποδίδεται από δύο κορυφαίους ειδικούς στην νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, την Eris. Όπως αποκάλυψαν στο Iatropedia.gr και στη Γιάννα Σουλάκη οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Γιώργος Σουρβίνος, η παραλλαγή αυτή ανευρισκόταν τον Μάιο στο μόλις 2% των κρουσμάτων στην Κρήτη.
Πλέον έχει φθάσει στο 69% και αυξάνεται διαρκώς, εκτοπίζοντας όλες τις άλλες. Οι σχετικές γονιδιωματικές αναλύσεις αφορούν την Κρήτη, αλλά προφανώς κάτι ανάλογο θα ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα.
Οι δύο ειδικοί τονίζουν ότι η παραλλαγή Eris που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι υπερμεταδοτική και, το κυριότερο, οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών. Οι νοσηλείες αφορούν πρωτίστως ηλικιωμένους, ιδίως όταν πάσχουν από ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα ή αιματολογικές παθήσεις.
Η παρουσία της Eris στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί η επιτήρηση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ωστόσο η μειωμένη επιτήρηση πιθανώς οδήγησε στις συρροές κρουσμάτων και τις αυξημένες εισαγωγές που καταγράφονται εσχάτως σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, τονίζουν.
«Αρχίζει νέο κύμα»
Ο κορωνοϊός Eris έχει ήδη ανιχνευθεί σε 45 χώρες του κόσμου. Σε ΗΠΑ και Βρετανία διεκδικεί τα πρωτεία, σε αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ είναι ο συχνότερος (αντιπροσωπεύει το 17,3% των κρουσμάτων), στη Βρετανία ευθύνεται για το ένα στα επτά νέα περιστατικά.
Κορυφαίοι επιστήμονες στη Βρετανία μιλούν ήδη για «αναζωπύρωση» της επιδημίας και για «το νέο κύμα», το οποίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα.
«Είναι τα νέα που δεν θέλαμε να ακούσουμε. Οι νεότεροι δείκτες υποδηλώνουν αναζωπύρωση της COVID, καθώς τα αντισώματα στην κοινότητα αρχίζουν να μειώνονται», δήλωσε ο Dr. Dr Avinash Hari Narayanan (MBChB), διευθυντής του London Medical Laboratory.
Συμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της αρμόδιας βρετανικής Αρχής (UKHSA), τα κρούσματα της COVID αυξήθηκαν κατά 10,4% στα τέλη Ιουλίου έναντι των αρχών του μήνα. Αντίστοιχα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 16,5%.
«Η Βρετανία σίγουρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε στον Independent η καθηγήτρια Christina Pagel. «Το κύμα αυτό άγεται από τις υποπαραλλαγές Αρκτούρος (XBB.1.16) και Eris (EG.5.1)».
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον πιο πρόσφατο απολογισμό του αναφέρει πως από τις υποπαραλλαγές που παρακολουθεί, η Eris είναι η μοναδική που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Πριν από επτά εβδομάδες αντιπροσώπευε το 6,2% των κρουσμάτων και πριν από τρεις είχε φθάσει στο 11,6%.